Gazdaság

Jelentős összeg jut lakásépítésre Ausztráliában

Felpörgetnék a területet

Ausztrália munkáspárti kormánya szombaton közölte, hogy két milliárd ausztrál dollárt (körülbelül 469 milliárd forint) szán több ezer új, megfizethető lakásra országszerte.

Jelentős összeg jut lakásépítésre Ausztráliában
Lakásépítés Melbourne-ben
Fotó: AFP/William West

Anthony Albanese miniszterelnök elmondta, hogy a 2025. június 30-ig felhasználandó forrásokat két héten belül eljuttatják az államok és területek kormányainak, hogy növeljék a várólistán lévő ausztrálok számára a lakáskínálatot. Az általam vezetett munkáspárti kormány hisz abban, hogy minden ausztrál megérdemli, hogy fedél legyen a feje felett – mondta Albanese Melbourne-ben. Hozzátette: a pénzből kizárólag állami bérlakásokat építenek.

A kormány májusban közölte, hogy a szövetségi költségvetésben négy év alatt 14,6 milliárd ausztrál dollárt biztosít a családok és a vállalkozások megélhetési költségeinek csökkentésére, amely ígérete szerint nem fogja tovább fűteni az inflációt.

Albanese nyilatkozatában „kulcsfontosságú nemzeti prioritásnak” nevezte több lakhatás biztosítását az ausztrálok számára, és elmondta, hogy a többletfinanszírozás révén a szférában eszközölt kormányzati beruházások összege a 2023-as pénzügyi évben meghaladja a 9,5 milliárd ausztrál dollárt. A kormány emellett egy 10 milliárd ausztrál dolláros lakásalapot szeretne létrehozni legalább 30 ezer új, megfizethető lakás építésére, de ebbéli szándéka a parlamentben a kisebb pártokhoz tartozó szenátorok ellenállásába ütközik.

Az ausztrál kormány adatai szerint 2021 júniusában 417 800 háztartás vett részt a főbb szociális lakásprogramokban, beleértve az állami lakásokat is, míg ez 2008 júniusában 378 600 háztartás volt.

Kapcsolódó írásaink