Gazdaság

Felfüggeszti az energiacégek különadóját a brit kormány, ha tartósan csökkennek az árak

Felfüggeszti a brit kormány a nyersolaj- és földgázipari cégek kiugró nyereségére kivetett különadókat, ha tartósan a történelmi távlatú átlagok alá csökkennek a nagybani beszerzési energiaárak.

Felfüggeszti az energiacégek különadóját a brit kormány, ha tartósan csökkennek az árak
Az Északi-tengeren tevékenykedő olaj- és földgázipari vállalatok 90 százaléka készül beruházásainak csökkentésére
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Emrah Yorulmaz

A londoni pénzügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint az intézkedés célja a beruházások ösztönzése az északi-tengeri lelőhelyeken.

A tárca szerint a marginális különadókulcs, amelyet a brit kormány az Ukrajna elleni orosz invázió okozta rekordárfolyamokból eredő rendkívüli iparági nyereségek megadóztatására vetett ki, eddig 2,8 milliárd font (több mint 1200 milliárd forint) bevételi többletet eredményezett a költségvetésben.

A pénzügyminisztérium számításai szerint a jelenlegi különadóráta 2028 márciusáig – a különadók jelenleg meghatározott lejárati időpontjáig – várhatóan csaknem 26 milliárd font (több mint 11 ezer milliárd forint) költségvetési bevételt hozna.
   
A BP londoni székhelyű globális olaj- és földgázipari vállalat alapszintű pénzügyi eredménye 2022 egészére számolva 27,65 milliárd font (12 ezer milliárd forint) volt, több mint a kétszerese az előző évi nyereségnek.
   
A 114 éve alapított vállalatóriás tavaly érte el eddigi legnagyobb éves nyereségét.
   
Egy másik nagy-britanniai központú globális olajipari vállalat, a Shell is rekorderedményről számolt be: a cég tavalyi eredménye 39,9 milliárd dollár volt, szintén a kétszerese az előző évinek. A Shell eddigi 115 éves történetében soha nem ért el ekkora éves eredményt.
   
Az iparági vállalatok azonban arra figyelmeztették a brit kormányt, hogy az adók miatt a beruházások visszafogására kényszerülnek, és ez hosszú távon kockáztatja Nagy-Britannia hazai kitermelését, az import növelésére kényszerítve az országot éppen egy olyan időszakban, amikor a családok és az üzleti vállalkozások a megbízható és megfizethető energiaellátásra összpontosítják figyelmüket – fogalmaz pénteki ismertetésében a londoni pénzügyminisztérium.
   
A tengeri szénhidrogén-kitermelés brit szakmai szervezete (Offshore Energies UK) a tájékoztatás szerint arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy az Északi-tengeren tevékenykedő olaj- és földgázipari vállalatok 90 százaléka készül beruházásainak csökkentésére, és ennek következtében a brit kitermelés akár 80 százalékkal is zuhanhat.
   
A pénzügyi tárca szerint a brit kormány erre reagálva péntektől energiabiztonsági beruházási mechanizmus néven érvénybe léptetett egy olyan rendszert, amelynek alapján ha a nagybani energiahordozó-árak történelmi távlatú visszatekintésben normálisnak nevezhető szintekre csökkennek és tartósan ezeken a szinteken maradnak, az olaj- és földgázipari vállalatok nyereségadója 75 százalékról 40 százalékra, a kiugró nyereségek különadójának megállapítása előtti rátára tér vissza.
   
A pénzügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint ehhez az szükséges, hogy a nyersolaj átlagos hordónkénti ára 71,40 dollárra vagy ez alá, a földgáz átlagos egységára 0,54 font/therm szintre vagy ennél alacsonyabbra csökkenjen, és két egymást követő negyedévig e küszöbértékek alatt maradjon.
   
Egy therm (Thm) 100 ezer brit hőegységgel (BTU) – hozzávetőleg 2,83 köbméter földgáz fűtőértékével – egyenlő.
   
A tárca szerint ezeket az árküszöböket az elmúlt húsz év árfolyamátlagaiból számították ki.
   
A globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolajféleség hordóját a pénteki londoni kereskedésben 75,50 dollár környékén forgalmazták, a földgáz Thm-egységára 0,6150 font körül mozgott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom