Gazdaság

Út- és ipari parki beruházások is prioritást élveznek a zalai fejlesztési tervek között

A kormány komoly forrásbevonást tervez e téren a közeljövőben

Zala vármegye legfontosabb fejlesztési tervei között a 74-es főút Zalaegerszeget Nagykanizsával összekötő szakaszának kétszer kétsávosra bővítése, Nagykanizsa ipari parki kapacitásának növelése és a községek urbanizációja is szerepel – mondta a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára Nagykanizsán csütörtökön.

Út- és ipari parki beruházások is prioritást élveznek a zalai fejlesztési tervek között
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Latorcai Csaba sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy egyeztetéseket folytatott a Zala vármegyei közgyűlés elnökével, Zalaegerszeg és Nagykanizsa polgármesterével, kamarai vezetőkkel, gazdasági szereplőkkel olyan lehetőségekről, amelyek megvalósítása fokozza a térség versenyképességét, növeli az ott lakók életminőségét.

Hatalmas lehetőség, hogy Zala vármegyében két megyei jogú város is van, ezért fejlesztés szempontjából Zalaegerszegre és Nagykanizsára egy nagy komplex várostérségként tekintenek, ahol a beruházásokhoz szükséges lépéseket a helyi gazdasági, politikai, társadalmi szereplőknek együtt gondolkodva kell megtenniük – fogalmazott Latorcai Csaba.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány elkötelezett a 74-es út Zalaegerszeg–Nagykanizsa szakaszának bővítése mellett. Rámutatott, hogy a tervezési munka már megkezdődött, a gyorsforgalmi út előnyeit néhány éven belül mindenki élvezheti.

Az utat addig is karban kell tartani, a Magyar Közút elvégzi a szükséges felújításokat – tette hozzá.

Latorcai Csaba kitért arra is, hogy a kormány folytatja az ipari parki kapacitások bővítését Nagykanizsán, a Pannon Egyetemmel együttműködve „különös erővel kíván lökést adni” az úgynevezett Science parknak, ahová magas hozzáadott értéket képviselő, illetve ilyen ipari képességeket kibontakoztató beruházókat várnak.

„A kormány komoly forrásbevonást tervez e téren a közeljövőben” – közölte. A politikus szólt a falvak urbanizációjáról is. Azt hangoztatta, a járásszékhely-fejlesztési program célja, hogy kistelepüléseken lakni ne életminőségbeli különbség, hanem életforma-választás legyen, azaz a közszolgáltatások a községekben élőknek is ugyanúgy belátható közelségben legyenek, mint a városlakóknak.

Kapcsolódó írásaink