Gazdaság

A Mátrai Erőműre szükség van a hazai kereslet biztonságos kiszolgálásában

Az MVM-csoportba tartozó Mátrai Erőmű már évtizedek óta hazánk egyik legfontosabb alaperőműve

A Mátrai Erőműre szükség van a hazai kereslet biztonságos kiszolgálásában – közölte Energiaügyi Minisztérium kedden az MTI-vel.

A Mátrai Erőműre szükség van a hazai kereslet biztonságos kiszolgálásában
Lantos Csaba: A Mátrai Erőműre szükség van a hazai kereslet biztonságos kiszolgálásában
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közlemény szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mátrai Erőműben tájékozódott Magyarország második legnagyobb áramtermelő kapacitásának állapotáról, korszerűsítésének lehetőségeiről Visontán kedden. A gazdasági fejlődéssel növekvő energiaigények megkövetelik a mátrai telephelyen történő villamosenergia-termelés további működtetését megalapozó zöldberuházások megvalósítását – emelték ki.

Az MVM-csoportba tartozó Mátrai Erőmű már évtizedek óta hazánk egyik legfontosabb alaperőműve. Tavaly a villamosenergia-termelés több mint tizedét biztosítva járult hozzá a szankciós energiaválság negatív hatásainak mérsékléséhez és Északkelet-Magyarország villamosenergia ellátásának biztonságához. Az erőmű meghatározó munkáltató a térségben, a foglalkoztatást a helyi ipari park energiaellátásáról gondoskodva is erősíti – ismertetik a közleményben.

Az elmúlt hónapokban mindeddig példátlan módon a létesítmény két blokkján is sikeres generátorcserét hajtottak végre az erőmű szakemberei. A visontai telephely a keleti országrészben megépíteni tervezett, kombinált ciklusú gázturbinás erőművek egyikének otthona lehet. Az eredményes energiaátmenetben jó példával elöl járva a Mátrai Erőmű hosszabb távon is tovább működtethető Magyarország energiaszuverenitásának megteremtése érdekében – fogalmaztak az energiaügyi tárca közleményében.

Kapcsolódó írásaink