Gazdaság

Brüsszelnek lépnie kell az ukrán gabona továbbszállítása és a gazdák érdekében

Nagy István leszögezte, folyamatosan vizsgálják azokat az intézkedéseket, melyek megoldást jelenthetnek a mezőgazdasági piaci nehézségekre

Uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza hazánk, hogy a Kelet-Közép-Európában ragadt és jelentős piaci nehézségeket okozó ukrán gabona eljusson a korábbi hagyományos piacokra – közölte az agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Brüsszelnek lépnie kell az ukrán gabona továbbszállítása és a gazdák érdekében
Brüsszelnek lépnie kell az ukrán gabona továbbszállítása és a gazdák érdekében
Fotó: Facebook/Nagy István

Brüsszelnek lépnie kell az itt rekedt ukrán gabona továbbszállítása, valamint az európai és magyar gazdák érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki csütörtökön hivatalában fogadta Mikola Szolszkijt, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterét.

A tárcavezető arról tájékoztatta partnerét, hogy szerdán az Európai Bizottság képviselőivel egyeztetett a hazánk által ideiglenesen bevezetett ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmáról. Ezekből a tételekből Brüsszel négyet: a búzát, a kukoricát, a napraforgómagot és a repcemagot az unió kereskedelmi liberalizációs kedvezmény záradéka alá helyezné.

Nagy István a magyar korlátozásokkal kapcsolatban leszögezte, az intézkedés ideiglenes, azokat a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében vezette be hazánk. A miniszter kitért arra is, hogy Ukrajna egy jó adottságokkal rendelkező mezőgazdasági ország, megvoltak a klasszikus szállítmányozási útvonalai a tengeren, így olcsón el tudta juttatni az alapanyagot a hagyományos felvevőpiacokra.

A háború következtében azonban az orosz agresszió jelentősen megnehezíti a tengeri transzportot, ezért helyeződött át a hangsúly a drágább szárazföldi szállításra. A termékek a költségnövekedés miatt így nem jutnak el a korábbi, hagyományos piacokra.

Kifejtette, a Szolidaritási Sávok nem érték el eredeti céljukat, az Ukrajnából importált áru nem haladt tovább a rászoruló piacokra, hanem a szomszédos EU tagállamok piacain beragadva jelentős károkat okozott a gazdálkodóknak. Nagy István ezért az európai szolidaritás jegyében uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza, hogy az ukrán gabona eljusson a korábbi, hagyományos piacaira.

A tárcavezető kitért arra is, hogy Magyarország nem tiltja az ukrán mezőgazdasági termékek hazánk területén történő átszállítását, azaz a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek. Azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket, és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A miniszter fontosnak tartja, hogy ezek a szállítmányok zökkenőmentesen és gyorsan hagyják el hazánkat.

A miniszter leszögezte, folyamatosan vizsgálják azokat az intézkedéseket, melyek megoldást jelenthetnek a mezőgazdasági piaci nehézségekre. A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll – közölte Nagy István.

Kapcsolódó írásaink