Gazdaság

Az EU egymilliárd euró összegű magyar programot hagyott jóvá vállalkozások támogatására

Az új keret módosítja és részben meghosszabbítja az állami támogatásokra vonatkozó, ideiglenes válságkeretet

Az Európai Bizottság jóváhagyta az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben megemelkedett energiaköltségekkel szembesülő vállalkozások támogatására irányuló, egymilliárd euró (mintegy 379 milliárd forint) összegű magyar programot – tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

Az EU egymilliárd euró összegű magyar programot hagyott jóvá vállalkozások támogatására
Az EU egymilliárd euró összegű magyar programot hagyott jóvá vállalkozások támogatására
Fotó: AFP/NurPhoto/Jonathan Raa

Közölték: a magyar programot a március 9-én elfogadott, úgynevezett ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyták jóvá, amelynek célja a zöldátállás felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása.

Az új keret módosítja és részben meghosszabbítja az állami támogatásokra vonatkozó, 2022. március 23-án elfogadott, majd módosított ideiglenes válságkeretet, amely lehetővé tette, hogy a tagállamok a jelenlegi geopolitikai válságban támogassák gazdaságukat.

A magyar intézkedéssel kapcsolatban a közlemény emlékeztetett: a program célja, hogy fedezze a földgáz és a villamos energia, valamint az utóbbi közvetlen felhasználásával előállított fűtés és hűtés megnövekedett költségeinek egy részét. A program a rendkívüli energiaár-emelkedések miatti többletköltségekhez nyújtott támogatásból áll, és kölcsönök és garanciák formájában valósul meg. A pénzügyi szektort, valamint a környezetre lehetségesen károsnak tekintett ágazatokat kivéve az intézkedés minden vállalat előtt nyitva áll, mérettől és ágazattól függetlenül.

Az Európai Bizottság indoklásában közölte: a testület megállapította, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel. Az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos az érintett tagállam gazdaságában bekövetkezett, komoly zavar megszüntetéséhez – írták.

Tájékoztattak továbbá: a kedvezményezettenkénti teljes támogatás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát, és legfeljebb négymillió eurót tehet ki. A kedvezményezettek további, az elszámolható költségek 40 százalékát meg nem haladó és legfeljebb 100 millió euró összegű támogatásban részesülhetnek. Az energiaigényes vállalkozások legfeljebb az elszámolható költségek 65 százalékáig kaphatnak támogatást, amelynek felső határa 50 millió euró. Ezen túlmenően a különösen érintett ágazatokban működő, energiaigényes vállalkozások az elszámolható költségek maximum 80 százalékának megfelelő támogatásra jogosultak, legfeljebb 150 millió eurós támogatási felső határig. A támogatást 2023. december 31-ig nyújtják – tájékoztatott az uniós bizottság.

Kapcsolódó írásaink