Gazdaság

Véget érhet a prémium élelmiszerek aranykora Európában

A vásárlók egyre inkább az alapvető, olcsóbb élelmiszereket részesítik előnyben

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint a fogyasztók ráfordítási költségeinek visszaesésének ellenére is magas szinten maradnak az élelmiszerárak, azonban kérdés, meddig lesz jellemző ez a tendencia.

Véget érhet a prémium élelmiszerek aranykora Európában
Fotó: NorthFoto

Továbbra is jelentős ugyanis az élelmiszer-infláció, az EU átlagos árai a 2023 februári adatokhoz mérve 19,5 százalékkal magasabbak, mint egy évvel korábban. Ami a vásárlói szokások változását is magával hozta.

Kevesebb marha, több baromfi.

A fogyasztók inkább az alapvető élelmiszerek felé fordulnak, és számos esetben az olcsóbb termékeket emelik le a polcról. Húsfogyasztás tekintetében a marha látja leginkább kárát ennek, a csirke viszont népszerűbb, mint egy éve.

Ami a tenyésztőket illeti, a helyzet már sokkal bonyolultabb. A takarmányozási költségek jelentős emelkedése, valamint az állatbetegségek terjedése egyre bizonytalanabbá teszi az EU állattenyésztésének kilátásait.

A baromfiágazatban madárinfluenza-járványok törtek ki, míg a sertéshúságazatot az afrikai sertéspestis sújtotta. Ez az említett termékek európai uniós exportjának csökkenéséhez vezet – tették hozzá a szakértők.

Kapcsolódó írásaink