Gazdaság

Thaiföldi gyár fog otthont adni a világ legnagyobb napelemes tetőszerkezetének

A napelemes tető nagyobb lesz, mint 10 amerikaifutball-pálya

Az Interesting Enginneering jelentése szerint a Sumitomo Rubber Industries thaiföldi Falken Tires gyára hamarosan a világ legnagyobb, egyetlen létesítményen elhelyezett tetőtéri napelemes tömbjével büszkélkedhet – írja a liner.hu.

Thaiföldi gyár fog otthont adni a világ legnagyobb napelemes tetőszerkezetének
Fotó: NorthFoto

A gumiabroncsgyártó céget még 1909-ben alapította a brit Dunlop, mára pedig a világ ötödik legnagyobb gyártója, mely több mint 100 országban értékesíti az általa gyártott gumiabroncsokat. A Sumitomo Rubber Industries pedig egy nagyon komoly célt tűzött ki maga elé: 100 százalékban fenntarthatóvá akarják varázsolni a gyárat.

A tervek szerint a világ legnagyobb tetőszerkezeten elhelyezett napelemparkja mintegy 40 ezer táblából (!) áll majd, és nem kevesebb, mint 100 ezer négyzetméternyi (!) területet fed majd le a tetőszerkezeten.

Ha minden a tervek szerint alakul, úgy már 2025-ben üzembe helyezhetik, becsléseik szerint pedig teljes teljesítménye körülbelül 22 megawatt lesz.

A gyárban ténylegesen meg akarják valósítani a 100 százalékos fenntarthatóságot, ennek érdekében pedig a napelemek fogják biztosítani az energiaellátást, sőt, a gyártás során keletkező felesleget is biomasszaként fogják hozzáadni az energiamixhez.

Kapcsolódó írásaink

Izmosodott a forint

ĀReggel 6 órakor az euró 384,75 forintra gyengült a péntek esti 385,48 forintról