Gazdaság

Veszélyes játékot űzne Ukrajna a nukleáris energiával

Ukrajna bejelentése, amely szerint friss nukleáris üzemanyag-gyártását tervezi három éven belül és a saját szükségletek mellett Csehország, Szlovákia, Finnország és Bulgária orosz típusú atomerőműveit is szívesen ellátná, nélkülözi a realitást és nincs szakmai alapja – írja Hárfás Zsolt az Atombiztos blogon.

Veszélyes játékot űzne Ukrajna a nukleáris energiával
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szakértő szerint Ukrajna a Westinghouse céggel a Roszatomot politikai alapon kívánná kiszorítani a piacról a friss nukleáris üzemanyagok gyártása és az új atomerőművek építése tekintetében. Azonban máris figyelmeztet rá, hogy kizárólag az orosz vállalat rendelkezik a teljes nukleáris értéklánccal. Hozzátette: „az Egyesült Államok azért nem szankcionálta az orosz atomipart, mert egész egyszerűen az amerikai éves uránszükséglet több mint 50 százalékát Oroszország és két szövetségese biztosítja. Tehát enélkül az amerikai atomerőművek felét szinte azonnal le kellene állítani.”

„Miközben nem rendelkezik az üzemanyag-gyártáshoz szükséges teljes értéklánccal (átalakítás, dúsítás, gyártás) és a gyártáshoz szükséges több évtizedes tapasztalattal sem rendelkezik” – mutatott rá Hárfás Zsolt, aki szerint az Európai Uniónak továbbra is határozottan ki kell állni a nukleáris biztonság elsőrendűsége mellett, mert ez minden európai ember alapvető érdeke. „Nem engedhető meg, hogy kizárólag politikai döntésekkel, a megfelelő tesztelések és engedélyeztetések nélkül ukrán–amerikai friss nukleáris üzemanyaggal kísérletezzenek uniós tagországok orosz típusú reaktoraiban” – szögezte le a biztonsági kockázatokra utalva.

A Westinghouse kapcsán blogbejegyzésében kiemelte: az amerikai cég már korábban is próbálkozott Ukrajnában, Finnországban és Csehországban az orosz típusú reaktorokba amerikai üzemanyagot elhelyezni, de számos, a biztonságos üzemeltetést veszélyeztető műszaki probléma lépett fel a használat közben. „A nem megfelelő hőtani méretezés és anyagösszetétel miatt a kazetták deformálódtak, üzem közben megszorultak és átrakáskor sérültek, ami veszélyeztette a nukleáris biztonságot” – magyarázta, megjegyezve azt is, hogy a Westinghouse által szállított üzemanyagok – az alapos előzetes elemzések ellenére – gyakran okoztak üzemzavart a Temelini reaktorokban.

Kapcsolódó írásaink