Gazdaság

Steiner Attila: Magyarországnak a hosszú távú növekedéshez elegendő energiára van szüksége

A rezsicsökkentés védelme érdekében is kulcskérdés, miként tudja Magyarország jobban hasznosítani meglévő energiaforrásait, létesítményeit

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a Demokratában szerdán megjelent számában olvasható interjúban kijelentette, hogy az „elhibázott brüsszeli szankciók” nem vetettek véget az ukrajnai háborúnak, Európában viszont energiaválságot, áremelkedést és ellátási zavarokat okoztak, „ennek ellenére újabb és újabb szankciós javaslatok merültek fel”, de a megfelelő kormányzati felkészülésnek köszönhetően ez a fűtési szezon „gond nélkül lezajlik”.

Steiner Attila: Magyarországnak a hosszú távú növekedéshez elegendő energiára van szüksége
Steiner Attila
Fotó: Facebook/Steiner Attila

Steiner Attila államtitkár kulcskérdésnek nevezte, hogy Magyarország miként tudja növelni az energiaszuverenitását, emellett „abszolút prioritást élvez” a rezsicsökkentés megvédése, aminek érdekében a kormány megnégyszerezte az energiaár-ingadozás hatásának kivédésére létrehozott rezsivédelmi alapot, amelynek összege 2600 milliárd forint.

A földgázellátására térve hangsúlyozta: az, hogy nem érkezik orosz gáz Magyarországra, „nem fenyeget”, a Török Áramlaton keresztül zavartalan az ellátás. Utalt arra is, hogy Magyarország próbálja diverzifikálni a forrásait, ami nem könnyű feladat, a többi között azért, mert az orosz forrásból érkező hatalmas mennyiséget lehetetlen az egyik napról a másikra pótolni.

Ismertetése szerint a földgáz az ország energiamixéből 43 százalékot tesz ki, amiből 15 százalékot – másfél milliárd köbmétert – fedez a hazai kitermelés, továbbá az országban több helyen is találtak „ígéretes földgázmezőket”.

Steiner Attila a villamos energiára térve amellett érvelt, hogy az országnak szüksége van a Paks–2-re, majd közölte: a négyezer megawatt beépített napelem-kapacitás már a paksi kapacitás dupláját jelenti.

A fel nem használt energiára vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy „nagy lehetőségeket” látnak az akkumulátorokban. Szólt arról is, hogy 2030-ra a Magyarországra települő nagy iparvállalatok miatt több mint másfélszeresére nőhet az áramigény.

Kapcsolódó írásaink