Gazdaság

Folyamatosan ellenőrzik az ukrán gabonát

A kabinet megvédi a termelőket Brüsszel tétlenségével szemben. Mindennek jegyében az agrártárca szigorú minőségi- és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el az Ukrajnából érkező gabonák esetében.

Folyamatosan ellenőrzik az ukrán gabonát
Magyarország nem enged az élelmiszerbiztonságból (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH archív / Béli Balázs

Újra és újra, mindig bebizonyosodik, hogy a hazai gazdák csak a kormányra számíthatnak, Brüsszel nem hallja meg az európaiak hangját - jelentette ki szerdán Nagy István. Az agrárminiszter aláhúzta, nem hagyhatjuk, hogy az érintetteket hátrány érje amiatt, hogy egy szolidaritási folyosó nem megfelelően működik. Aláhúzta, nagyon szigorú minőségellenőrzést rendel el az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében.

Nagy István leszögezte, továbbra is minden segítséget és támogatást megadnak ahhoz, hogy az eljusson az eredeti céljához, azaz az afrikai és a közel-keleti fogyasztókhoz. Felhívta a figyelmet, a magyar vállalkozásoknak közvetlen felelősségük, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő terméket használhatnak csak fel. A jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen megállt a magyar és az egész európai gabonaértékesítés - fogalmazott.

A miniszter kitért arra is, hogy Lengyel- és Csehország, valamint Szlovákia, Románia, Bulgária és hazánk nem véletlenül fordult az Európai Bizottsághoz, hogy hozzon azonnali intézkedéseket a háborús térségből beérkező import megfékezésére. A sokkal kevésbé szigorú termelési feltételek mellett előállított termények ugyanis letörik az árakat, jelentős versenyhátrányt okozva az Ukrajnával szomszédos államok gazdáinak.

Brüsszel azonban nem segít, és továbbra sem tesz semmit annak érdekében, hogy megszüntesse a magyar gazdák versenyhátrányát - tette hozzá Nagy István.

Kapcsolódó írásaink