Gazdaság

Az unió gazdaságát elkerüli a recesszió

A 2024-es növekedési ütem várhatóan változatlan lesz

Noha a kedvezőtlen feltételek továbbra is fennállnak, javultak az idei növekedési kilátások, az európai uniós gazdaságot elkerüli a recesszió – közölte az Európai Bizottság a hétfőn közzétett téli időközi gazdasági előrejelzésében.

Az unió gazdaságát elkerüli a recesszió
Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: csaknem egy évvel az Oroszország indította ukrajnai háborút követően az Európai Unió gazdasága az ősszel előrejelzettnél jobb alapokkal kezdte meg a 2023-as évet. Ezért a téli időközi előrejelzés az idei évre vonatkozó uniós növekedési kilátásokat 0,8 százalékra, az euróövezetben 0,9 százalékra emeli, az őszi előrejelzésben prognosztizált 0,5, illetve 0,6 százalékos növekedéssel szemben.

Közölte: a 2024-es növekedési ütem várhatóan változatlan lesz: az EU egészében 1,6 százalékot, az euróövezetben pedig 1,5 százalékot várnak. Az előrejelzés némileg csökkenti a 2023-as és 2024-es inflációs előrejelzéseket is – tette hozzá az uniós biztos.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom