Gazdaság

Változik a lakásbiztosítás, hozzányúl a kormány a piaci szabályokhoz

Megkezdődött az a szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán

Nagy Márton miniszter tavaly novemberben a Mabisz konferenciáján tett ígéretet arra, hogy lesznek szabályozói változások, mivel a kormány nem elégedett a biztosítási piac jelenlegi helyzetével. A módosításoktól azt várják, hogy nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé az ügyfelek számára – derült ki a Világgazdaság beszámolójából.

Változik a lakásbiztosítás, hozzányúl a kormány a piaci szabályokhoz
Nagy Márton
Fotó: MH/Purger Tamás

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetésével megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán. Az előkészítés részeként a minisztérium szakértői megbeszélést folytattak a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) és a Bankszövetség szakértőinek bevonásával, valamint több alkalommal egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel – jelentette be a szaktárca közleményben.

Mint ismeretes, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mabisz konferenciáján tavaly novemberben beszélt arról, hogy nem elégedett a biztosítási piac jelenlegi helyzetével, ezért ígéretet tett arra, hogy lesznek szabályozói változások.

A közlemény szerint a kidolgozás alatt álló szabályozástervezet elsősorban négy irányt jelöl meg a fogyasztók védelme és a verseny fokozása érdekében:

  1. A jelzáloghitelekkel egyidejűleg megkötött lakásbiztosítások esetén cél, hogy a hitelintézetek ügyintézője tájékoztassa az ügyfelet a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) kalkulátor vonatkozásában úgy, hogy a fogyasztó – az MFO által biztosított – piaci képet kapjon az elérhető lakásbiztosítások tekintetében és lehetősége nyíljon igénybe venni a számára legkedvezőbb terméket a honlap által nyújtott lehetőségen keresztül.
  2. A hitelintézetnél való fogyasztói hitelszerződés megkötése tekintetében új elemként jelenhetne meg, hogy a teljes hiteldíjmutató (THM) maximumának meghatározásakor a biztosítás díjat beszámítanák.
  3. A már megkötött lakásbiztosítások tekintetében cél egy olyan kommunikációs és átkötési kampány bevezetése, amely lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok mentén költségmentesen átszerződhessenek egy a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukcióra.
  4. A verseny fokozásához célul tűzi ki a tervezet, hogy a lakásbiztosítások tekintetében jutalékplafont vezessenek be, amely a fogyasztók részére biztosít egy kedvező ár-érték arányt képviselő biztosítási terméket.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a szabálymódosítási csomagtól végső soron azt várja, hogy az ügyfelek érdekei mentén jelentősen nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé számukra

– olvasható a tárca közleményében.

Kapcsolódó írásaink