Gazdaság

Az IPOSZ ingyenes képzésekkel segíti a kézművesek versenyképességének javítását

A digitalizáció elterjedése a kézműves szakmákban elengedhetetlen

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ingyenes online képzések indításával támogatja a kézműveseket versenyképességük javításában, az elsősorban mikro-, családi és kisvállalkozásokat tömörítő szakmai érdekképviselet legutóbb az építőipari szakmákban tette lehetővé, hogy regisztrációt követően az érdeklődők részt vehessenek a digitalizáció előnyeit ismertető tanfolyamokon.

Az IPOSZ ingyenes képzésekkel segíti a kézművesek versenyképességének javítását
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

Németh László, az IPOSZ elnöke elmondta: a digitalizáció elterjedése a kézműves szakmákban elengedhetetlen, hiszen már egy árajánlat készítése is egyszerűbb ennek használatával.

Az IPOSZ az ingyenes képzésekre – kapcsolatait kihasználva – elsősorban nemzetközi pályázatokon talál pénzügyi forrást – jelezte az IPOSZ elnöke.

Példaként említette a kis- és középvállalkozásokat képviselő 50 szervezetet tömörítő Hanza Parlamentet – amelynek az IPOSZ is tagja –, a nonprofit szervezet évek óta segíti a magyar kézművesek felzárkóztató képzését.

Az IPOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős igény mutatkozik a lakossági szolgáltatásokra, miközben az ebben a szektorban működő jó szakemberekből, iparosokból – például vízszerelőkből, gázszerelőkből, szobafestőkből – óriási hiány van.

Visszajelzések alapján a szakiskolák még mindig az általános iskolából kikerülő diákok alapkompetencia-hiányát korrigálják a szakma tanítása helyett – tette hozzá. A szakemberhiány enyhítésén, a szakképzés javításán a vállalkozásokat tömörítő ernyőszervezetek, mint például a szövetségük, készek segíteni, ehhez szükség lenne a témában olyan magyar pályázatokra, amelyeken lehetőséget kapnának a szakmai szervezetek is – fejtette ki az IPOSZ elnöke.

Az IPOSZ-nak 164, jogilag önálló ipartestület tagja van, közülük 144 területi szervezet, 20 pedig országos szakmai szövetség. Jelenleg 40 ezer kisvállalkozást, egyéni vállalkozót képviselnek, jelentős részük 1–10 munkavállalót foglalkoztat, a képviselt vállalkozások több mint 200 kézműves, kisipari szakmában működnek.

Kapcsolódó írásaink