Gazdaság

Magyarország élelmiszerellátása biztosított

Nagy István agrárminiszter hétfő reggel az M1-en mondta el, hogy tavaly több mint kétmillió tonnányi búzát és kukoricát exportált az ország a háborús helyzet ellenére

A miniszter emlékeztetett: mivel Magyarország élelmiszerellátása biztosított, ezért a kormány kivezeti a gabonára és az olajosnövényekre bevezetett exportbejelentési rendszert.

Magyarország élelmiszerellátása biztosított
Nagy István: A magyar gazdák támogatásai az idén is biztosítottak
Fotó: Portfólió

Nagy István hozzátette, ezt azért kellett bevezetni tavaly márciusban, mert tartani lehetett attól, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt a magyar gabona gyorsan kiáramlik az országból.

Az intézkedés révén azonban naprakész információ állt rendelkezésre a kiszállításra szánt terményekről.

Kitért arra is, hogy Ukrajna gabona- és olajosmag exportja jelentősen megnövekedett, és a vevők ezt az olcsó, „dömpingárú” terméket keresik, így a szomszédos országok nem tudják értékesíteni saját készleteiket.

Hozzátette, hogy ezért fordulnak – a lengyel, a cseh, a román és a bolgár agrárminiszterrel közösen – az Európai Bizottsághoz, amitől azt várják, hogy stabilizálja a belső piacot.

„Az ukrán gabona nem oda jut el, ahol a hagyományos piaca van, hanem mindenki előnyt akar szerezni az európai gazdák kárára” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy közös, európai és hazai fellépésre is szükség van a kérdésben.

Közölte azt is, hogy különbséget tesznek majd azon gabonák és olajosmagvak között, amelyek magyarországi célállomással érkeznek, vagyis szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá ezeket a terményeket. Míg a tranzitra érkező árut a lehető leggördülékenyebb módon engedik át az országon.

Kapcsolódó írásaink