Gazdaság

Orbán Balázs: A nyugati intézmények tévedtek a szankciók hatásáról

A L’Indipendente című olasz lap szerint a nyugati gazdasági intézmények tévedtek a szankciók hatékonyságával kapcsolatban: az orosz GDP a várt 11 százalékos csökkenés helyett csupán 2,3 százalékkal esett vissza. Ez nem hozta el az orosz gazdaság várt és remélt összeomlását, sőt 2022-ben a világ 9. legerősebb gazdasága lett az orosz – írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán pénteken.

Orbán Balázs: A nyugati intézmények tévedtek a szankciók hatásáról
Orbán Balázs
Fotó: MH

Orbán Balázs rámutatott: az orosz gazdaság ellenállóképességével szemben a háború és az elhibázott szankciós politika hatására a nyugati országokban, különösen Európában már jelentős visszaesés indult meg a magas energiaárak miatt, ami csökkentette az ipari termelést és a kereskedelmet.

Mindeközben a nyugati szankciók arra ösztönözték Oroszországot, hogy új kereskedelmi útvonalakat nyisson meg, méghozzá Ázsia irányába, ez pedig lehetőséget teremtett arra, hogy az ázsiai hatalmak közép- és hosszú távon átvegyék a nyugati gazdaságoktól a vezető szerepet. Ennek az első jelei már megfigyelhetőek, hiszen 2022-ben az Egyesült Királyságot India váltotta fel a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában elfoglalt 5. helyén – tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

Leszögezte: a szankciók tehát jobban hozzájárulnak a nyugati gazdaságok visszaeséséhez, mint az oroszéhoz. Ezt az IMF adatai is megerősítik, melyek szerint éppen az EU és az Egyesült Államok a leginkább kitett a 2023-ra prognosztizált recessziónak.

Újabb szankciók helyett tehát hatékony diplomáciára, tűzszünetre és tárgyalásokra van szükségünk, ez a nyugati világ és benne Európa érdeke – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink