Gazdaság

Portfolio: A német hadseregnek csak két napra elegendő lőszere maradt

Súlyosan érinti a német csapatok ellátmányát az orosz–ukrán háborúban az intenzív lőszerhasználat. Olyannyira, hogy a német kormány azt is bevallotta, hogy a lőszer- és alkatrészhiány ténylegesen fennáll a Bundeswehr, azaz a német fegyveres erők minden területén. 

Portfolio: A német hadseregnek csak két napra elegendő lőszere maradt
Lőszerhalmok (illusztráció)
Fotó: AFP/Orlando Sierra

Mindennek a legfőbb oka az lehet, hogy nemcsak a már folyamatban levő gyártást hanem a meglévő készletekből is rengeteget irányítottak át Ukrajnának – írja a Portfolio

A cikk szerint a helyzet annyira akut, hogy bizonyos kiszivárgó információk szerint a német hadseregnek mindössze két napra elegendő lőszere maradt arra az esetre, ha háborús konfliktusba kerülnének, és ezt tetézi, hogy bizonyos fegyvernemek esetében lőszer sem maradt. 

Ilyen például a tüzérség, amelynek csapatai alapvető lőszerhiányban szenvednek, olyannyira, hogy már gyakorlatozni sem tudnak – mindezt Johann Wadephul, az ellenzéki CDU frakciójának alelnöke mondta. 

Hozzáteszik, hogy ráadásul nem ez a legnagyobb baj. Eve Högl, a Bundeswehr parlamenti katonai biztosa november végén arról nyilatkozott, hogy folyamatos visszajelzéseket kapnak arról, hogy alapvető harctéri felszerelések hiányoznak a német katonaságból, és feltehetően elég nagy a baj, ugyanis hozzátette,  az, hogy legyen sisak, csizma, és megfelelő védőmellény, az  több mint valószínű, hogy csak 2025-re fog megvalósulni a német hadseregben. 

Kapcsolódó írásaink