Gazdaság

Megvan az Agrárminisztérium győztes pálinkája

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP Pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtösmeggy-pálinkája kapta  fürtös meggy pálink közölte az Agrárminisztérium.

Megvan az Agrárminisztérium győztes pálinkája
Lunczer Pálinkaház főzdéje
Fotó: palinka.com

A Lunczer olyan családi pálinkafőzde, amely a Nemzeti Pálinkakiválóság Program létrehozásának évében alakult a Dunkakanyarban fekvő Kosd településen. A díjazott párlat többéves magas színvonalon végzett munka, tanulás és kísérletezgetés beérett gyümölcse  fürtös meggy pálink tette hozzá Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

„A kereskedelmi pálinkafőzdék munkájának köszönhetően ma már egy magas minőségű, igazi gasztronómiai különlegességre gondolhatunk, amikor a pálinkáról van szó, amely nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma, és hungarikumaink egyike” – fogalmazott az államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program fővárosi díjátadó gálaestjén. Az államtitkár emlékeztetett: először 2014-ben hirdette meg a minisztérium a programot, melynek célja az volt, hogy hazai és külföldi piacon is ismert és elismert legyen a minőségi magyar pálinka.

Nobilis Márton elmondta: az idei Nemzeti Pálinkakiválóság Programot ősszel hirdették meg, és 16 pálinkaház összesen 103 tétellel nevezett. A számok is azt mutatják – tette hozzá –, hogy a pandémia, majd az orosz–ukrán háború okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is egyre népszerűbb a program a kereskedelmi főzdék körében. A szakmai zsűri véleménye alapján végül a 2022. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programba nevezett termékek közül 13 pálinkaház 67 tétele kapott minősítést. Ebből 49 tétel Pálinkakiválóság és 18 tétel TOP Pálinkakiválóság minősítést ért el.

Kapcsolódó írásaink