Gazdaság

Sikeres volt a gazdaság újraindítása

A háború és a szankciók negatív hatásai mellett idén is folytatódott a gazdasági növekedés

Sikeres volt a gazdaság újraindítása
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

A kormány költségvetési politikája sikeresen járult hozzá a gazdaság újraindításához - jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerdán az Országgyűlésben a tavalyi év zárszámadásáról szóló törvényjavaslat vitájában.

Windisch László közölte: tavaly 7,1 százalékkal növekedett a gazdaság, ami a nyolcadik legjobb eredmény az Európai Unióban.

A zárszámadás bevételi és kiadási adatai valósághűek, azok teljesítése pedig szabályszerű volt; szerkezete és tartalma megfelel a törvényi előírásoknak – állapította meg.

A számvevőszék elnöke elmondta, hogy az államadósság 2021-ben csökkent, így teljesült az államadósság-szabály. A költségvetési hiány ugyan meghaladta a 3 százalékot, azonban az unió erre tavaly is lehetőséget adott. Indokolt volt a szigorú hiánycélok teljesítése alóli felmentés meghosszabbítása mind uniós, mind hazai szinten – értékelt Windisch László.

A magyar gazdaság sikeresen újraindult a járvány után – értékelt Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a 2021-es költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat vitáját megnyitó felszólalásában szerdán az Országgyűlésben.

Az államháztartásért felelős államtitkár kifejtette: a koronavírus-járvány kitörése jelentős kihívások elé állította világszerte az országokat 2020 után és 2021-ben is. A járvány negatív hatásai globálisan és Magyarországon is felülírták a korábbi gazdasági kilátásokat – emlékeztett.

Hangsúlyozta: a korábbi évek költségvetési és pénzügyi, gazdasági eredményei azonban biztos alapot teremtettek a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére, mindez lehetővé tette a magyar gazdaság sikeres újraindítását és a tavalyi évben elért rekordméretű növekedést. A lendület a háború és a szankciók negatív hatásai mellett idén is folytatódott mind a gazdasági növekedés, mind pedig a munkaerőpiac stabilitásának megőrzése terén – értékelt Banai Péter Benő.

Kapcsolódó írásaink

Magyar olajmezők a láthatáron

ĀHa úgy van, ahogy jelenleg tűnik, akkor a hazai kőolaj kitermeléshez jelentős mértékben tud a vecsési előfordulás hozzájárulni