Gazdaság

Az Európai Bizottság összeállította javaslatát a határidős gázárak rendkívüli emelkedésének kivédésére

Az EU-s tagállamok energiaügyi miniszterei pénteken rendkívüli ülésükön tárgyalnak majd a javaslatról Brüsszelben

Az Európai Bizottság összeállította javaslatát a gázárak túlzott emelkedésének kivédésére, a kedden ismertetett javaslat 2023. január 1-jétől egy évre maximálná az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén kötött szerződések árát.

Az Európai Bizottság összeállította javaslatát a határidős gázárak rendkívüli emelkedésének kivédésére
Magyarországra továbbra is megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik
Fotó: AFP/Stefan Sauer

Az új eszköz automatikusan beavatkozna a gázpiaci folyamatokba, ha a holland TTF gáztőzsdén értékesített, legközelebbi lejáratú (front-month) határidős gázkontraktus elszámolási ára két héten keresztül meghaladja a 275 eurót megawattóránként, és a TTF-árak a két héten keresztül, 10 egymást követő kereskedési napon 58 euróval magasabbak a cseppfolyósított gáz (LNG) referenciaáránál. A limitnél magasabb áron nem lehetne tranzakciót lebonyolítani a TTF-ben, ami segít elkerülni a szélsőséges volatilitást és a túlzott árakat.

Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos a javaslatot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az EU gondosan úgy tervezte meg ezt a mechanizmust, hogy hatékony legyen, ugyanakkor ne veszélyeztesse az ellátás biztonságát, az EU-energiapiacok működését és a pénzügyi stabilitást.

„Ez nem egy piaci beavatkozás az árak mesterségesen alacsony szinten történő rögzítése érdekében: ez egy utolsó lehetőség arra, hogy megakadályozzuk a globális trendektől és a piaci valóságtól elértő túlzott gázárkiugrásokat" – jelentette ki. Hozzátette: a mechanizmus bármikor felfüggeszthető abban az esetben, ha a földgázpiaci helyzet már nem indokolja a működését, vagy amennyiben ellátásbiztonsági kockázat áll fenn.

Az EU-s tagállamok energiaügyi miniszterei pénteken rendkívüli ülésükön tárgyalnak majd a javaslatról Brüsszelben.
 

Kapcsolódó írásaink