Gazdaság

A vecsési olajmező lehet a legnagyobb az egész országban – INTERJÚ

Jó minőségű az olaj, ugyanis ebben se víz, se paraffin, se gáz nincs

Nagyon jó minőségű az olaj, amit Vecsésen találtak. Ebben se víz, se paraffin, se gáz nincs, ami nagyon jó előjel – mondta a Magyar Hírlap megkeresésére Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere.

A vecsési olajmező lehet a legnagyobb az egész országban – INTERJÚ
Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere
Fotó: Szlahó Csaba Facebook-oldala

– Mikor indult a vecsési kőolaj felkutatása?

 – Ez már évekkel ezelőtt elindult, ugyanis a Mol geodétákat bízott meg azzal, hogy felmérjék az összes lehetséges kőolajkincset. Elsősorban megvizsgálták a talajt, és azt a következtetést vonták le, hogy Vecsés külterülete tartalmaz két-három olyan helyszínt, amit érdemes lehet megfúrni. Ebben az esetben már az első helyszínen, ahogy megtörtént a fúrás, találtak olajat. A fúrás nyáron kezdődött, és eredetileg 2700 méter mélyre akartak fúrni, de már 2500 méteren találtak olajat. Nagyon gyorsan kiderült, hogy egy gazdag szelvényről van szó. Köztudott, hogy az országban nem sok olyan kút van, amelyik 600 hordó olajat tud naponta produkálni, amiből egy hordó 159 liter. Jelen pillanatban ez a harmadik legnagyobb mennyiséget biztosító kút, amit fel fognak nagy valószínűséggel fejleszteni legalább 1000 hordóig.

– Mik a jövőbeli tervek a területre nézve?

– Terveznek még több fúrást. Jövőre elkezdenek egy újabb kutatófúrást egy másik helyszínen, és ahogy most is, lefúrnak a mélyebb rétegekig olaj reményében. Ezek nem sokkal, nagyjából egy kilométerrel távolabbi területek, ahol folytatják a fúrást. Ezen felül van még egy helyszín, ahol szintén hasonlóak az elképzelések és a folyamatok. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy ott milyen olajrétegek vannak, azonban amennyiben beigazolódnak a feltevések, akkor a vecsési olajmező lesz a legnagyobb az egész országban.

– Mit gondol, milyen minőségű az itt lévő olaj?

Biztatóak a jelek, hiszen jó minőségű az olaj, ugyanis ebben se víz, se paraffin, se gáz nincs, ami nagyon jó előjel. Minél kevesebb dolgot kell leválasztani a nyersanyagról, annál jobb az olaj minősége. A leválasztást követően tartálykocsikkal elviszik, ami nem érinti és nem is befolyásolja, gátolja a lakosságot semmilyen téren. A városból Százhalombattára kerül az olaj, napjában három tartálykocsival.

– Hogyan kell elképzelni ezt a folyamatot?

– A helyszín a Mol Zrt. telephelye lesz, amely egy bizonyos arányú iparűzési adót von maga után, de azt még nem tudni, hogy milyen mértékűt. Annyi bizonyos, hogy Vecsés nem lesz Texas. Minden engedéllyel történt, környezetvédelmi szempontból is minden szabályszerűen zajlott. A helyszínre kilátogatva az alkalmazottak elmondták, hogy a kútfejen található a „karácsonyfa”, rajta a fűtő rész, ami melegíti az olajat, vagyis emeli a hőfokát. Ezt követi a válogató, illetve a szelektáló tartály, amelyből egy fáklya van kivezetve. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha van benne gáz, akkor azt fáklyázzák, tehát elégetnék, ha lenne, de ebben nincs. Van három gyűjtőtartály, amelyből az egyik van a víznek és kettő az olajnak. Szerencsére nem kell használni a víznek szánt tartályt, mert nincs benne, úgy, ahogy paraffin sem. Mikor ez megvan, akkor jön a tartálykocsi, abba belefejtik és viszik Százhalombattára a nyersolajat.

– Milyen hatása lesz a kitermelési lendületnek, mind országosan, mind a városra nézve?

– A város életére még nem tudni, hogy milyen hatással lesz a kőolajkitermelés. Annyi egészen biztos, hogy a hétköznapokra közvetlenül nem lesz befolyással. Gazdaságilag nem lesz tehetősebb a város, nem fog változtatni a jelenlegi háború okozta válságon. Az országra nézve viszont mindenképp pozitív hozadéka van ennek a szenzációnak, ugyanis öt százalékát fogja adni az országos kitermelésnek ez a kút, ami még bővíthető. A kimerülő készleteket ugyan pótolja, azonban az alapvető energiafüggőségünket nem fogja teljesen megoldani.

Kapcsolódó írásaink