Gazdaság

Akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető négy egyszerű lépéssel

Az okosotthon-, illetve az irodaépületekben használható okosépület-rendszer ár-érték arányban sokkal kedvezőbb, ráadásul a vezeték nélküli kommunikáció adta lehetőségeknek köszönhetően akár utólag is beépíthető – hívta fel a figyelmet Hódi József, a Visual Europe Project üzletágvezetője. A szakértő 4 olyan megoldást említett, amelyek alkalmazásával egy megfelelően beállított okos rendszer egy otthon vagy egy iroda energiafelhasználását akár 20 százalékkal is csökkentheti.

Akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető négy egyszerű lépéssel
Statisztikák igazolják, hogy az okosotthonok egyre népszerűbbek
Fotó: Chameleon

Az otthonokban és a vállalkozásoknál is elsőszámú kérdéssé vált idén ősszel az energiatakarékosság, főként a globális energiaválság és a magas világpiaci árak miatt. A lakossági felhasználók és a cégek egyaránt folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek csökkentik kiadásaikat. Ez a trend újabb lökést adhat az elmúlt években már eleve egyre népszerűbb okosotthon-, illetve okosépület-rendszerek elterjedésének, hiszen ezekkel a megoldásokkal akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető – derül ki a Visual Europe Project szakértőjének elemzéséből.

A háztartási szintű felhasználásban is egyre népszerűbb a napenergia
A háztartási szintű felhasználásban is egyre népszerűbb a napenergia
Fotó: MH/Purger Tamás

Az egyre környezettudatosabbá váló felhasználók a fenntarthatóságot szem előtt tartva eleve évek óta keresik az olyan megoldásokat, amelyekkel csökkenthetik a felesleges energiafelhasználást. Így váltak egyre népszerűbbé többek között a különféle napelemes megoldások, hőszivattyúk, okosotthon-és okosépület-rendszerek is. A világszerte idén kibontakozó energiaválság és árrobbanás pedig tovább fokozta ezt a trendet.

A lakossági felhasználóknak és a vállalkozásoknak egyaránt meghatározó igénye napjainkban, hogy minden lehetséges módon csökkentsék rezsijüket. Ehhez számos lehetőség áll rendelkezésükre, ám a legtöbb megoldás komoly beruházást igényel és jelentős átalakításokkal jár, vagyis munka-és költségigényes. Az okosotthon-, illetve az irodaépületekben használható okosépület-rendszer azonban ár-érték arányban sokkal kedvezőbb, ráadásul a vezeték nélküli kommunikáció adta lehetőségeknek köszönhetően akár utólag is beépíthető – fogalmazott Hódi József, a Visual Europe Project üzletágvezetője.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: PexelsA szakértő 4 olyan megoldást említett, amelyek alkalmazásával egy megfelelően beállított okosrendszer akár 20 százalékkal is csökkentheti egy otthon vagy egy iroda energiafelhasználását.


    1.    Szabályozott fűtési rendszer

Ha egy lakóépület vagy egy iroda minden helyiségének hőmérsékletét önállóan tudjuk szabályozni, akkor nincs elpazarolt energia: nem szükséges például fűtenünk a kevésbé használt helyiségeket. A változást a pénztárcánkon is gyorsan észrevesszük: ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, máris 5-6 százalékot megtakarítottunk a számlánkból.

Az állami támogatás célja az is, hogy a társasházakban élők számára mérhető és szabályozható legyen a fűtés, valamint lecserélhessék radiátoraikat
Mérhető és szabályozható is lehet a fűtés
Fotó: MH


„A pontos szabályozással egyenletes hőmérsékletet biztosíthatunk, mert pontosan beállíthatjuk, mikor kapcsoljon le és fel a fűtési rendszer. A nagyon hideg téli napokon pedig különösen fontos az egyenletesség, hiszen a kihűlt helyiségek felfűtése rengeteg energiát és időt igényel” – mondta erről Hódi József.


    2.    Nincs égve hagyott villany

A világítás és az árnyékolástechnika megfelelő használatával és pontos szabályozásával is sokat takaríthatunk meg. Az okosotthon-rendszerrel nincs véletlenül égve hagyott villany otthon vagy az irodában. Nincs leengedve felejtett redőny sem, így például nap közben a téli nap erejét és a természetes beáramló hőt is kihasználhatjuk.

Ha nem megfelelően használjuk a klímát, egy sor betegség okozója lehet
Ha nem megfelelően használjuk a klímát, egy sor betegség okozója lehet
Fotó: Freepik


    3.    Ha klímával fűtünk


A szakértő azt javasolja: ha klímát használunk fűtésre, célszerű már reggel elindítani a berendezést kisebb fokozaton, az áramfogyasztás ugyanis a folyamatos használat mellett a legalacsonyabb. A legtöbb energiát mindig az igényli, ha lehűlt helyiséget kell újra és újra felmelegíteni. Ezeket a szabályozó feladatokat is okosotthon-rendszerünkre bízhatjuk, amely mesterséges intelligenciájának köszönhetően folyamatosan vizsgálja és optimalizálja az épület működését, így segítve a felhasználókat a fogyasztásuk feletti kontrollban.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook


    4.    Tervezhető költségek


Az okosotthon-rendszer beépített energiagazdálkodási funkciójának köszönhetően folyamatosan nyomon követhető a rendszerbe integrált elektromos eszközök fogyasztása. Ha ugyanis jobban akarjuk kontrollálni az energiafogyasztásunkat, elengedhetetlen a pontos fogyasztásmérés. Így az energiaszámlák költsége is előre tervezhető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom