Gazdaság

Energiaügyi minisztériumot állít fel a kormány

Lantos Csaba vezeti december 1-től az új energiaügyi minisztériumot, miközben Palkovics László lemondásával megszűnik a technológiai és ipari tárca – jelentette be Gulyás Gergely.

Energiaügyi minisztériumot állít fel a kormány
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról döntött a kormány
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre a kormány – jelentette be hétfőn Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője elmondta: az új tárcát Lantos Csaba vezeti majd. Ezzel párhuzamosan a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik, a feladatait más tárcák között osztják szét. Gulyás Gergely egy kérdésre válaszul utalást tett arra, hogy Palkovics László, a TIM frissen lemondott vezetője bizonyos formában továbbra is segíteni fogja a kormány munkáját. Részleteket azonban nem árult el, csak annyit jegyzett meg, hogy a felsőoktatás mellett a védelmi és a járműipari innovációban vállal fontos szerepet. Kitért arra is, hogy Palkovics László maradása esetén a TIM mellett hozták volna létre az energetikai tárcát.

Az új tárcára, amely az energiahivatal hatásköreinek nagy részét átveszi, mindenképpen szükség van a jelenlegi, válság sújtotta időszakban a miniszterelnökség vezetője szerint. Palkovics László megbízatása a mai nappal szűnik meg, az új tárca december 1-jével kezdi meg működését, így az Országgyűlés illetékes bizottságai már a napokban meghallgatják Lantos Csabát. A TIM-ből az iparügy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, a felsőoktatás Csák János kulturális és innovációs miniszterhez, míg a közlekedés Lázár János építési és beruházási miniszterhez kerülnek. Paks marad a külügyminisztériumnál – közölte az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

Kapcsolódó írásaink