Gazdaság

Előbb-utóbb utolérhetik a szankciók az atomerőműveket is

Az amerikai atomlobbi nyomásának engedve nem kizárt, hogy Brüsszel előbb-utóbb a nukleáris energiára is megpróbálja kiterjeszteni a szankciókat. Az orosz típusú atomerőműveket ugyanis Westinghouse-üzemanyaggal is lehetne fűteni csakhogy a csehek tapasztalatai szerint ezeknek a fűtőelemeknek rosszabb a minőségük és magasabb az áruk, mint az orosz termékeké, és üzemzavarokra is hajlamosabbak.

Előbb-utóbb utolérhetik a szankciók az atomerőműveket is
A paksi atomerőmű korszerűsítése is rengeteg embernek ad munkát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A friss nukleáris üzemanyaggal szembeni szankciók lebegtetése egész egyszerűen arról szól, hogy orosz típusú erőművekben politikai és nem szakmai döntések révén amerikai, Westinghouse-üzemanyagot szeretne látni az unió – szögezte le a Világgazdaság kérdésére Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő. A szavaiból az derült ki, hogy Brüsszel hibát hibára halmozott az elmúlt évtizedben. Szerinte ideológiavezérelt klíma- és energiapolitika, majd utóbb a teljesen elhibázott szankciók miatt kell most az Európai Uniónak drámai energiaárakkal és ezzel együtt energiahiánnyal szembesülnie, ami a jövőben még súlyosabb lehet.

Hárfás Zsolt rámutatott: a nyugati atomerőmű-építő cégek nem állnak a helyzet magaslatán. Példaként megemlítette, hogy a francia EPR-blokkok például jelentős költség- és határidő-túllépés mellett működnek odahaza és Finnországban is. A finn Olkiluoto–3 EPR-típusú blokkot 2005-ben kezdték el építeni, 2009-ben kellett volna átadni, de folyamatosan újabb és újabb műszaki problémák léptek fel – tette hozzá.

Ami az amerikaiakat illeti, az AP1000 típusú blokkok építése 2009-ben kezdődött meg Kínában, a szanmeni telephelyen. A folyamatos műszaki, fejlesztési problémák és a Westinghouse csődje miatt viszont az első AP1000-es blokk, a Szanmen–1 csak 2018-ban tudott a hálózatra csatlakozni, amikor a Roszatom VVER–1200-as blokkjai közül Oroszországban már kettő is kereskedelmi üzemben termelt.

Ennek ellenére a bolgároknál és a cseheknél is megjelent a legmagasabb szintű amerikai atomlobbi, és hasonlókat láthatunk ma Románia és Lengyelország esetében is. A lengyelek már be is jelentették, hogy ők már megállapodtak az első atomerőművük három AP1000 típusú egységgel való megépítéséről – jelezte Hárfás Zsolt, majd azzal folytatta: a Westinghouse korábban is megpróbált piacot nyerni, ezért üzemanyagot fejlesztett ki az orosz technológiát használó blokkokhoz. Csehország vásárolt is belőlük, de rossz tapasztalatra tettek szert. Ezeknek a fűtőelemeknek rosszabb volt a minőségük és magasabb az áruk, mint az orosz termékeké, és üzemzavarokra is volt példa, ezért valamennyi ország visszatért az orosz fűtőelemek használatára.

Kapcsolódó írásaink