Gazdaság

Megszorítja a hurkot a multik nyakán az Európai Unió

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén új jelentéstételi szabályokat fogadott el a multinacionális vállalatok számára a környezetvédelmi, szociális és irányítási kérdések átláthatósága érdekében – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Megszorítja a hurkot a multik nyakán az Európai Unió
Európai Bizottság
Fotó: AFP

Az 525 támogató szavazattal, 60 ellenszavazattal és 28 tartózkodással elfogadott fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelv arra kötelezi a vállalatokat, hogy rendszeresen tegyenek közzé információkat tevékenységük társadalmi és környezeti hatásairól. A szabályozás részletesebb jelentéstételi követelményeket vezet be egyebek mellett a környezetvédelmi, szociális, a nemek közötti egyenlőségről szóló, emberi jogi és a demokráciával kapcsolatos ügyekben.

Közölték, hogy az új szabályok a nem pénzügyi információk közzétételére vonatkozó hatályos jogszabályok hiányosságait kezelik, véget kívánnak vetni annak, hogy a vállalatok a valóságosnál környezetbarátabbnak tüntessék fel magukat, meg kívánják erősíteni az EU szociális piacgazdaságát, és le kívánják fektetni a fenntarthatósági jelentéstételre vonatkozó, globális szintű standardok alapjait.

Annak biztosítására, hogy a vállalatok megbízható információkat szolgáltassanak, rendszeres és független ellenőrzésnek kell megfelelniük. A követelmények minden nagyvállalatra vonatkoznak majd, függetlenül attól, hogy tőzsdén jegyzik-e vagy sem. Az EU-ban jelentős tevékenységet folytató, 150 millió eurót meghaladó forgalmú, nem uniós vállalkozásoknak is meg kell felelniük a követelményeknek. A rendelet hatálya a jegyzékben szereplő kkv-kra is kiterjed majd, de több idejük lesz az új szabályokhoz való alkalmazkodásra – írták.

A fenntarthatósággal kapcsolatos információk gyűjtése és megosztása az EU-ban működő, csaknem 50 ezer vállalkozásra lesz érvényes, szemben a jelenlegi szabályok hatálya alá tartozó, mintegy 11 700 vállalattal – tették hozzá.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mivel az irányelv nem tartalmaz kellő garanciát az európai kkv-k védelmére, a képviselőcsoport a javaslat ellen szavazott. Kijelentették: az Európai Parlament ismét az európai munkahelyeket és a versenyképességet sodorja veszélybe, a jogszabály ugyanis újabb komoly adminisztratív terhet fog jelenteni a nagy- és a tőzsdén jegyzett kis- és középvállalkozások számára is.

A közlemény Győri Enikőt, a Fidesz EP-képviselőjét idézte, aki azt mondta: „Az európai cégekre újabb terheket pakolni békeidőben sem tanácsos, de háború idején, egy újabb válság küszöbén, amikor sokuk a talpon maradásért küzd, óriási hiba.” Arra figyelmeztetett, hogy a jogszabály hatására európai vállalatok helyezhetik át székhelyüket külföldre.

A közlemény szerint Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő kiemelte: a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem támogat olyan uniós javaslatot, amely nem szolgálja az európai vállalatok érdekét. „Kiállunk a magyar munkahelyek és családok védelmében” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink