Gazdaság

Vargha Tamás: A magyar és a georgiai kormány segíti a cégeket a terjeszkedésben

A közelmúltban direkt fapados légi összeköttetés jött létre a két ország között

A gazdasági együttműködés a magyar és a georgiai kormány között segítséget nyújt a két ország vállalatainak, hogy befektetési lehetőségeket találjanak, partneri kapcsolatokat építsenek ki – nyilatkozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, székesfehérvári országgyűlési képviselő (Fidesz) a Magyar–Georgiai Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülését követően Budapesten.

Vargha Tamás: A magyar és a georgiai kormány segíti a cégeket a terjeszkedésben
Vargha Tamás megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett Georgia euroatlanti integrációja erősítésében
Fotó: MH/Purger Tamás

Az ötödik alkalommal megtartott találkozón együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve a Batumi Shota Rustaveli Egyetem.

Az államtitkár a megállapodást úgy kommentálta, hogy az lendületet adhat az együttműködés kiszélesítésének mezőgazdasági téren a nagy agrármúltú országgal, például a borágazatban.

Vargha Tamás megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett Georgia euroatlanti integrációja erősítésében, és hibának nevezte, hogy a Fekete-tenger-parti ország Ukrajna, illetve Moldova mellett nem kaphatott európai uniós tagjelölti státuszt. Budapest szakértőkkel segíti a csatlakozási folyamat felgyorsítását – tette hozzá.

Mindkét országnak fontos annak a Fekete-tenger alatti vezetéknek a kiépítése, amely energetikai téren összeköti a feleket – hangsúlyozta a csütörtöki bejelentésre utalva. Az üzleti kapcsolatok kiépítését, továbbá a turizmust is nagyban segítheti, hogy a közelmúltban direkt fapados légi összeköttetés jött létre a két ország között – tette hozzá.

A tárca az eseményről kiadott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a globális kereskedelmet ért negatív hatások ellenére a kétoldalú kereskedelem idén az első hét hónapban 116 százalékkal, 60,4 millió euróra (24,8 milliárd forintra) bővült az előző év ugyanazon időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a magyar import 423 százalékkal, 2,4 millió euróra, az export 111 százalékkal 57,9 millió euróra nőtt.

Megemlítették, hogy a magyar kormány által biztosított ösztöndíjprogramon keresztül tavaly ősszel 121 georgiai hallgató kezdte meg tanulmányait magyar felsőoktatási intézményekben.

A tájékoztató szerint a bizottság ülését a vendégország részéről Genadi Arveladze gazdasági és fenntartható fejlődési miniszterhelyettes vezette. A kétnapos program idején ülésezett a Magyar–Georgiai Turisztikai Munkacsoport is, továbbá a felek megállapodtak a Magyar–Georgiai Mezőgazdasági Munkacsoport következő ülésének megtartásában is.

Kapcsolódó írásaink