Gazdaság

Vidéken is nagyot drágult az ingatlanpiac

Az összes használt ingatlantípusnál jelentős áremelkedést mért az Otthon Centrum a megyei jogú városok piacán. A társasházi és panellakások átlagos négyzetméterára több mint harminc százalékkal magasabb most, mint tavaly ilyenkor. A dobogó első helyén Debrecen áll.

Vidéken is nagyot drágult az ingatlanpiac
Debrecen lett a legdrágább vidéki nagyváros
Fotó: MH

Az idei év első kilenc hónapjának adatai szerint a vidéki városokban a használt téglalakások négyzetméterára elérte az 524 ezer forintot – derült ki az Otthon Centrum legfrissebb, kedden közzétett jelentéséből. Mint közölték, a legmagasabb fajlagos tételeket Debrecenben mérték 713 ezer forinttal. A második helyen Győr szerepel 658 ezer, míg a harmadik Székesfehérvár 642 ezer forinttal.

A közzétett anyag szerint a legtöbb megyei jogú városban négyszáz-ötszázezer forint között alakult a négyzetméterár átlagértéke. Némi meglepetésre Pécs az említett szórás alsó értékén található, míg az ötvenezer főnél kisebb településekre többnyire ennél kisebb tételek jellemzők, ilyen például Eger 323 ezer forinttal.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője a hír kapcsán arról beszélt, az ismertetett összegek harmincöt százalékkal múlják fölül az egy évvel korábbiakat. Egy-egy ponttal pedig még ennél is magasabb volt az emelkedés a listavezető Debrecenben, míg Miskolcon és Szegeden negyvenet százalékot meghaladó mértékben bővültek négyzetméterárak. A második helyezett Győrben is harminckét százalékkal drágultak a lakások.

A panelból készült otthonok esetében az átlagos négyzetméterár 461 ezer forint volt az év első kilenc hónapjában. Némi meglepetésre Debrecen Veszprém mögött (619 ezer) a második helyre szorult az 597 ezer forintos értékkel. A dobogó harmadik fokára pedig Székesfehérvár került (580 ezer forint).

A használt családi házak négyzetméterára az év első kilenc hónapjában 381 ezer forint volt a megyei jogú városokban. A legmagasabb összegeket Sopronban írták a hirdetések mellé (565 ezer), majd Debrecen (481 ezer), Győr (477 ezer), Érd (471 ezer) és Székesfehérvárt (463 ezer) jön a sorban. A nagyobb megyei jogú városokban háromszáz-négyszáz ezer forint között alakult a fajlagos átlagár. Így Szombathelyen 334 ezer, a kisebb településeken két-háromszázezer, míg például Szekszárdon 220 ezer forint volt a négyzetméterár középértéke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom