Gazdaság

Napenergiából termelt villamosenergia-rekord

A napelemek által termelt villamos energia mennyisége összesen 32,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia csaknem háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia ötödét a napenergia adta, az utóbbi által termelt villamos energia a mindenkori legnagyobb júliusi értéket eredményezte – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb riportjából.

Napenergiából termelt villamosenergia-rekord
A vizsgált európai fővárosok közül az áram Belgrád után Budapesten a legolcsóbb
Fotó: MH/Purger Tamás

Az országos primerenergia-termelés 2022 júliusában 33,34 Petajoule (PJ) volt, amely 0,57 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,12 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó energiatermelés 0,87 PJ-lal nőtt, míg az elsődleges fosszilis energiahordozóké 0,30 PJ-lal, valamint az egyéb nem megújuló forrásokból származó 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Minden fosszilis energiahordozó felhasználása csökkent, együttesen 4,92 PJ-lal volt kevesebb a felhasznált mennyiség. Az egyéb nem megújuló energiahordozók felhasználása 0,18 PJ-lal mérséklődött, a villamos energia nettó importja is csökkent 1,01 PJ-lal az előző év azonos hónapjához képest. A földgáz belföldi felhasználása 13,93 PJ-t tett ki, ez 9,3 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 júliusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4 016 Gigawattóra (GWh) volt, 4,3 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A bruttó villamosenergia-termelés 3251 GWh volt, 3,2 százalékkal több, mint 2021 júliusában.

Kapcsolódó írásaink