Gazdaság

A karbonsemlegesség és a fenntartható növényvédelem a gazdák érdekeit szolgálja

Közös nyilatkozatot fogadtak el a várható uniós karbongazdálkodási kezdeményezéssel kapcsolatban a Visegrádi Csoport, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia mezőgazdasági miniszterei pénteken, a szlovákiai Bazinban – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében.

A karbonsemlegesség és a fenntartható növényvédelem a gazdák érdekeit szolgálja
Farkas Sándor
Fotó: MH/Purger Tamás

A karbongazdaságról, a „Termőföldtől az asztalig” stratégia növényvédőszerekkel kapcsolatos célkitűzéseiről, az orosz–ukrán háború agráriumra gyakorolt hatásáról és a BIOEAST kezdeményezés jelenlegi állásáról egyeztettek Szlovákiában a V4-ek és Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia agrárminiszterei. Az eseményen Magyarországot Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára, miniszterhelyettes képviselte.

A szaktárca tájékoztatása szerint a találkozón Farkas Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás hatásait valamennyien érezzük, és az idei aszály megmutathatja a termelőknek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdálkodás gyakorlatának fontosságát. Jelentős szempontnak nevezte, hogy az új termelési módokra való átállás időigényes, ezért a kapcsolódó támogatási rendszernek kompenzálnia kellene a gazdálkodókat az átmeneti vagy tartós hozamcsökkenéssel járó szénmegkötést növelő gyakorlatokért.

Az államtitkár jelezte, Magyarország az EU-s Közös Agrárpolitika intézkedéseinek keretein belül számos szénmegkötést növelő és üvegházhatású gázkibocsátást csökkentő intézkedést tervez támogatni. Az állattartó telepeknél a kibocsátáscsökkentő gyakorlatok jelentős beruházást igényelnek, amelyek nem térülnek meg, ezért nagyon fontos a kiegészítő támogatás.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság várhatóan a közeljövőben tesz majd javaslatot az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdálkodást célzó, úgynevezett szén-dioxid-eltávolítás tanúsítási rendszerre, amelynek egyszerűnek és átláthatónak kell lennie. Továbbá megfelelően rugalmasnak is, hogy az egyes országok jellemzőiből és helyzetéből adódó különbségeket is figyelembe tudja venni. Ezért is tartotta fontosnak a kibővített V4-körben is egyeztetni az álláspontokat és a közös fellépéssel elősegíteni a közép- és kelet-európai tagállamok érdekérvényesítését.

Farkas Sándor egyetértett a fenntartható növényvédelem megvalósításával, a környezeti terhelés csökkentésével, a növényvédőszer-használat, illetve a használatból fakadó környezeti és egészségügyi kockázatok csökkentésével. Az államtitkár ugyanakkor igazságtalannak nevezte az Európai Bizottság növényvédőszercsökkentési javaslatában meghatározott mennyiség minden tagállamra fűnyíróelvszerűen kiterjedő mértékét, amely szerinte veszélyeztetheti a termesztés biztonságát, a termelők versenyképességét és az élelmiszer-ellátást.

Emellett elmondta: a jelenlegi élelmezésbiztonsági és inflációs helyzetben nem fogadható el sem a termelési költségek továbbnövelése, sem pedig a termelés csökkentése. Ennek ugyanis egyenes következménye lenne az import növekedése, ami komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot is jelentene.

Kiemelte: a kémiai növényvédőszerek használatával és kockázatával kapcsolatos kötelező nemzeti célértékek meghatározásánál figyelembe kellene venni a tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért eredményeit. Az elmúlt években hatalmas erőfeszítésbe és nem kevés anyagi erőforrásba került a mezőgazdasági termelékenységünk és versenyképességünk megőrzése és fejlesztése, az elért eredményekből nem szeretnénk visszavenni – tette hozzá.

Farkas Sándor hangoztatta meggyőződését, miszerint a közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz nélkülözhetetlen, hogy fejlesszük, modernizáljuk és fenntarthatóvá tegyük az ágazatot. Véleménye szerint hosszabb távon a megújuló energiaforrások, a bioenergia felhasználásának fokozása, továbbá a működési költségeket csökkentő digitalizáció jelenthet megoldást – olvasható az AM közleményében.

Kapcsolódó írásaink