Gazdaság

Fejlesztik a vasutat Záhonynál, hogy több gabona jöhessen Ukrajnából

Több mint 12 milliárd forintos beruházással lehetővé válik, hogy tovább növekedhessen az Ukrajnából a záhonyi átrakókörzeten keresztül vasúton hozzánk érkező gabona, szemes termény mennyisége – emlékeztetett az előző nap este megjelent kormányhatározatra Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében.

Fejlesztik a vasutat Záhonynál, hogy több gabona jöhessen Ukrajnából
Vágányfelújítások, átépítések jönnek, gyorsabb lesz az áthaladás
Fotó: MH/Katona László

„Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel közösen az elmúlt hetekben az összes magyar érdekelt féllel (átrakók, teherfuvarozók, MÁV, gabonaszövetség) több alkalommal tárgyaltunk, majd Berlinben két hete az ukrán vasutak vezetésével is egyeztettem, a pontos műszaki tartalmi javaslatot ezen egyeztetések alapján dolgoztuk ki a MÁV szakembereivel közösen" – írta posztjában az államtitkár.

A fejlesztésre azért van szükség, mert a háború sújtotta ország bevételeinek jelentős része ered az agrárexportból. Afrika és a Közel-Kelet korábban nagy tételben vásárolt Ukrajnából gabonát, ha a Fekete-tengeri szállítás korlátozott kapacitása miatt nem jutnak most hozzá, egyes országokban éhínség lehet. Az aszály következtében pedig Magyarország is importra szorul idén egyes gabonafélékből.

Az e célra szánt 12,4 milliárd forint értékben elvégzendő munkák Záhony állomásra, Záhony rendezőre, Fényeslit délire és Eperjeskére is kiterjednek, az elmúlt évtizedekben használaton kívülre került és leromlott állapotú vágányok újulnak meg.

A vasúti infrastruktúrának, logisztikának, munkaerő-gazdálkodásnak óriási kihívást jelent a hirtelen rázúduló óriási új feladat. Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának egyaránt mindent meg kell tennie, hogy vasúton minél több gabona hagyhassa el Ukrajnát. A forgalom növekedésének sokszor a kirakásra váró vagy éppen már üres széles, illetve a berakásra váró normál vagonok állják (szó szerint) az útját. Ezért fontos a rendszerváltás előtt sokkal nagyobb árumennyiséget kezelő, de azóta jóval kisebb kapacitással működő átrakókörzet elhagyatott vágányainak rendbetétele. Vannak olyan vágányszakaszok, amelyek már járhatatlanok.

Az alábbi munkák készülnek el a MÁV saját beruházásában a poszt szerint:
✔️ Záhony széles állomás: két vágány megerősítése
✔️ Záhony rendező: egy vágányszakasz felújítása
✔️ Fényeslitke déli: transzformátorfelújítás
✔️ Fényeslitke déli: térvilágítási tornyok felújítása
✔️ Fényeslitke déli: nyolc vágány átépítése
✔️ Fényeslitke déli - magasfogadó: négy vágány szakaszainak átépítése
✔️ Fényeslitke déli - magasfogadó: 11 váltó átépítése
✔️ Fényeslitke déli - magasfogadó: biztosítóberendezés újrakábelezése
✔️ Eperjeske rendező: hét vágány felújítása
✔️ Eperjeske rendező: fogadóvágány átépítése, a töltés helyreállítása

Kapcsolódó írásaink