Gazdaság

Feldman Zsolt: Ideológiai alapú és szakmaiatlan brüsszeli javaslatok születnek az agráriumra nézve

 Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer-felhasználás fűnyíróelvszerű, felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

Feldman Zsolt: Ideológiai alapú és szakmaiatlan brüsszeli javaslatok születnek az agráriumra nézve
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Fotó: MH

Feldman Zsolt arra emlékeztetett, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 26-i ülésén két olyan bizottsági
javaslatot is megvitattak az uniós agrárminiszterek, amelyek hátrányosan érintik mind az állattenyésztést, mind a
növénytermesztési ágazatot Európában.

Kifejtette, nem kérdés a környezeti szempontból fenntarthatóbb mezőgazdasági termelés fontossága, ugyanakkor olyan ideológiai alapú és szakmaiatlan brüsszeli javaslatok születnek az agráriumra nézve, amelyek veszélyeztetik az uniós élelmiszer-ellátás alapjait.

Hozzátette, az állattartás esetében a nagyüzemekre meghatározott környezeti kibocsátási szabályok kiterjesztését javasolják a főleg családi gazdaságok keretei között működő, 150 számos állategység feletti állatlétszámmal dolgozó, közepes méretű állattartó gazdaságra, beleértve a szarvasmarha.ágazatot is. Az intézkedés így már több mint 1900 sertés- és baromfi-, valamint 880 szarvasmarhatelepet érintene Magyarországon.

A jelenlegi szabályozás ezzel szemben mindösszesen 600 sertés- és baromfitelepet érint, a szarvasmarha-ágazatra pedig nem is vonatkozik.

A tervezett szabályozás várható környezeti eredményei jóval kisebbek annál, mint amekkora hátrányt okoznak annak gazdasági következményei és az adminisztratív terhek emelkedése az állattartók és az állatitermék-előállítás számára.

Nem felejthetjük el, hogy éppen ez az ágazat van a legnagyobb bajban a megemelkedett takarmány- és energiaárak miatt – emelte ki a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt.

Az államtitkár elmondta, a húsfogyasztás visszaszorítására és ellehetetlenítésére irányuló, nyugat-európai trendek nem adhatnak alapot az európai állattartók elleni ideológiai hadjáratra.

Kiemelte, a növényvédőszer-felhasználás fűnyíróelvszerű, 50 százalékos csökkentésére irányuló bizottsági javaslat nincs tekintettel a mezőgazdasági termelés szakmai szempontjaira, az európai élelmiszer-termelési potenciál megőrzésére, illetve a tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért csökkentési eredményeit sem veszi figyelembe.

Alapvető mezőgazdasági kultúrák termesztését lehetetlenítené el, amely termeléscsökkenéshez és ezáltal a harmadik országokban jóval környezetszennyezőbben előállított import növekedéséhez vezet. Mindezt anélkül teszi a bizottság, hogy alaposan megvizsgálta volna a javaslat gazdasági és élelmezésbiztonsági következményeit, amelyek kifejezetten fájdalmasak lennének – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Vitán felül áll, hogy a jelenlegi élelmezésbiztonsági és inflációs helyzetben nem lehet cél sem a termelési költségek további növelése, sem pedig a termelés csökkentése, zárta gondolatait az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink