pr cikk

Fotovoltaikus erőmű létesül Debrecenben

Tovább növekszik a megújuló energia aránya a villamosenergia-termelésben. Debrecenben fotovoltatikus erőmű épül.

Fotovoltaikus erőmű létesül Debrecenben
Az erőmű 15 000 átlagos háztartás éves villamosenergia-szükségletét tudja fedezni
Fotó: MH

Az MVM Csoport középtávú stratégiájában kiemelten kezeli a megújuló energiaforrások hazai hasznosítását, ezért a megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. a KEHOP-5.1.1-17-2021-00008 azonosító számú projekt keretében egy 28,8 MW teljesítményű naperőművet épít a debreceni repülőtér szomszédságában. A beruházás mintegy 11,5 milliárd forintból valósul meg az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretén belül. A beruházást 37 százaléka vissza nem térítendő támogatásból, 63 százalékban saját forrásból finanszírozza az MVM Csoport.

A tervezett naperőművel a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása csökkenthető, ezzel az MVM Zöld Generáció Kft. hozzájárul a Nemzeti Energiastratégia 2030, Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve és a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia 2020–2050 dokumentumokban foglalt klímapolitikai célok megvalósulásához, továbbá a KEHOP-ban meghatározott klímavédelmi célkitűzések – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése – eléréséhez.

A projekt eredményeként létesülő fotovoltaikus erőmű által a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 120 845 GJ/év, amely mintegy 15 000 átlagos háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi. A projekt révén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkenése átlagosan 32 749 tCO2 /év lesz. A naperőmű beépített kapacitása 28,8 MWp, névleges teljesítőképessége 24 MW lesz.

Széchenyi2020 logó