Gazdaság

Törökország a befutó a magyarok körében

A Földközi-tenger térségében a családosok itt találják meg legjobb minőségű szolgáltatást a legkedvezőbb áron

„A kedvezőbb árú, de magas színvonalú szolgáltatást kereső utasoknak azt szoktam javasolni, érdemes olyan országot választani, ahol a helyi pénznem nem euró. Egy hotelnek az árait nagyban befolyásolják az alkalmazottak fizetései, ebben az esetben az a kedvezőbb, ha az alkalmazottakat nem euróban kell fizetni. Például ezért is a török ajánlatok a legjobbak piacon” –nyilatkozta lapunknak Kónya Ádám, az Euro Travel International Andrássy úti irodájának vezetője.

Törökország a befutó a magyarok körében
Kónya Ádám, az Euro Travel International Andrássy úti irodájának vezetője
Fotó: MH

– Visszatért a magyarok utazási kedve a koronavírus-járvány után?

– Egyértelműen! A tavaszi előfoglalási időszak minden várakozást felülmúlt, már-már a 2019-es számokat láthattuk visszaköszönni. Már májusban bőven voltak olyan nyári időpontok, amelyekre a hónap végére már telítődött mindenkinek a szabad charterkapacitása. Ez leginkább a török Riviérára volt jellemző. Továbbá a klasszikus nyaralóprogramokat keresők mellett igencsak erőteljesen növekedett az incentive, vagyis üzleti turizmus is. A cégek is egyre többet foglaltak, és nem csak a munka miatti utazások jelentek meg, hanem újra jutalomutakat is szerveztek a nagyobb cégek az alkalmazottaiknak.

– Antalya és Alanya a magyarok kedvenc úti célja?

– Hazánkban a best seller még mindig Törökország. A Földközi-tenger térségében a családosok itt találják meg legjobb minőségű szolgáltatást a legkedvezőbb áron.

– Melyik hónap volt eddig a legerősebb ebben az évben?

– A turizmusban a legfontosabb mérőszám a teljesült utazás. Igazából ezt érdemes említeni, mert egy foglalást az indulás napjáig akár ezerszer is lehet módosítani és akár lemondani is. A legtöbb teljesült utunk júliusban volt. Az augusztus is szépen alakul, de valószínűleg nem közelíti meg a júliusi számokat.

– A háborús infláció és a vírus okozta válság ellenére ezek szerint sokan költenek utazásra.

– A vírus okozta válságot sokkal könnyebben emésztette meg a piac. Az emberek szinte minden áron vágytak arra, hogy újra utazással kapcsolódhassanak ki. A háborús helyzet okozta gazdasági válság és bizonytalanság már sokkal erősebb hatással bírt. A háborús körülmények katalizálták a járványkezelés után kialakuló válságot. Az árak a vártnál sokkal nagyobb ütemben kezdtek el drágulni, mivel a szektor árai óriási mértékben függenek az üzemanyagáraktól és az euró–forint árfolyamtól. Erre a folyamatra tett pontot az őszre várható energiaár-emelkedés is, ami nagyon sokakat késztetett arra, hogy módosítsa nyár végi terveit.

– Mely kedvelt desztináció a legbiztonságosabb?

– Szerencsére ilyenről most nem kell beszélni. Nincs olyan, a tömegturizmus által frekventált desztináció, amit bármilyen szempont miatt veszélyesnek kellene nevezni.

– Van olyan hely, amelyet mégsem ajánlana?

– Nagyon szubjektív dolog, hogy bizonyos utasoknak mit nem ajánlunk nyaralásra, pihenésre. Szerencsére jelenleg az ár–érték arány a döntő az utasok számára és nem valamely biztonsági kockázat mérlegelése. Ezért a kedvezőbb árú, de magas színvonalú szolgáltatást kereső utasoknak azt szoktam javasolni, hogy érdemes olyan országot választani, ahol a helyi pénznem nem euró. Egy hotelnek az árait nagyban befolyásolják az alkalmazottak fizetései, ebben az esetben az a kedvezőbb, ha az alkalmazottakat nem euróban kell fizetni. Például ezért is a török ajánlatok a legjobbak piacon.

A kedvenc program a nyaralók körében a hajókirándulás
A kedvenc program a nyaralók körében a hajókirándulás
Fotó: Pixabay

– Augusztusban melyek a legkedveltebb célpontok?

– Törökország, Egyiptom és Görögország. A mi irodánkban így fest a dobogó, óriási török fölénnyel. Persze jó néhány izgalmasabb úti célt is foglaltunk, mint például a francia Riviéra vagy az Egyesült Államok, de azért jóval kevesebb foglalás érkezik ezekre a desztinációkra.

– A szeptemberi foglalások mit mutatnak?

– A számok bizakodóak, bár érződik a bizonytalanság és a megtört lendület. Mindenki számol és vár, hogy pontosan milyen összeget tud nyaralásra szánni a folyamatosan emelkedő hétköznapi költségek mellett.

– Ön hová utazik idén a családjával?

– Már haza is jöttünk. Idén május végén újra Törökországot választottuk családommal. Az ötéves kislányomnak és nekünk, szülőknek is a legkényelmesebb kikapcsolódást egy csúszdaparkos, tengerparti és nem utolsósorban all inclusive hotel jelenti. Úgy gondolom, hogy az ilyen hotelek tudják kielégíteni leginkább a magyar családok igényeit, és ezt Törökországban lehet a legkedvezőbb feltételekkel megtalálni.

Kapcsolódó írásaink