Gazdaság

Az MNB „Pénzügyi szabályozási és felügyeleti szakember” szakot indít

A pénzügyi szektorban felügyeleti szerepkörre képeznék ki a hallgatókat a budapesti Metropolitan Egyetemen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb sajtóközleményében tájékoztatott arról, hogy Magyarország legnagyobb magánegyeteme, a Metropolitan idén szeptembertől az MNB-vel közös, speciális szakkal bővíti szakirányú továbbképzéseinek portfólióját.

Az MNB „Pénzügyi szabályozási és felügyeleti szakember” szakot indít
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A két féléves „Pénzügyi szabályozási és felügyeleti szakember” képzésre olyan hallgatók jelentkezését várják, akik a pénzügyi szektorban felügyeleti szerepkört vállalnának, vagy magasabb elismertséggel és felelősséggel járó munkakörben, illetve vezető beosztásban szeretnének dolgozni a szakterületen.

A képzésben való részvétel feltétele a felsőfokú végzettség gazdaságtudományi, jogi, igazgatási vagy informatikai területen, vagy – bármilyen területen szerzett felsőfokú okmány mellett – a képzéshez kapcsolódó intézmények valamelyikénél szerzett legalább hároméves tapasztalat.

A pénzügyi szervezetek felügyeletének sajátos kérdéseivel foglalkozó szakirányú továbbképzés témáját, jellegét és oktatóit tekintve is egyedülálló Magyarországon: a hallgatók naprakész, megalapozott ismereteket és kompetenciákat sajátíthatnak el a témákat a legmagasabb szinten ismerő, a szabályozásokat alkotó és alkalmazó szakemberektől. A jelentkezők így olyan speciális tudással gazdagodhatnak, amelyet a hazai oktatási rendszerben más intézményben nem érhetnek el.

Az oktatók többsége jelenleg is olyan európai uniós vagy egyéb, nemzetközi munkacsoportokban dolgozik, amelyekben a pénzügyi szektorra vonatkozó jövőbeni szabályozásokat és felügyeleti módszertanokat készítik elő – így a hallgatók nemcsak az egyes tantárgyak elméleti hátterével ismerkedhetnek meg, hanem azok hazai és nemzetközi gyakorlati alkalmazásáról is képet kaphatnak.

A képzés elvégzése nagy mértékben növeli a hallgatók elhelyezkedési esélyeit a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti területein, a pénzügyi szervezetek belső ellenőrzéssel és megfelelési (compliance) feladatokkal foglalkozó területein, illetve a pénzügyi szervezetek számára könyvvizsgálati vagy pénzügyi tanácsadási tevékenységet folytató vállalkozásoknál. Tekintettel arra, hogy a képzés előadói gyakorló vezetők és szakemberek, a részvétel arra is lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy kapcsolatot építsenek esetleges leendő munkatársaikkal.

„A 2008-as globális gazdasági válságot követően megváltozott a pénzügyi szervezetek szabályozása és felügyelete, a pandémia pedig újból rávilágított a szakmában rejlő fejlődési lehetőségekre – mondta Seregdi László, az új szakirányú továbbképzés jegybanki vezetője. A terület felgyorsult fejlődésével egyre több szakemberre lett szükség a hazai piacon is, mégpedig olyanokra, akik a szakma elméleti és gyakorlati oldalát egyaránt értik, így gyorsan tudnak reagálni a piaci változásokra. Együttműködésünk a Metropolitan Egyetemmel e piaci igény betöltését teszi lehetővé.”

A szakirányú továbbképzés iránt érdeklődők július 30-ig kedvezménnyel regisztrálhatnak a szeptemberben induló kurzusra, amelyre a hivatalos jelentkezés szeptember 10-én zárul.

Kapcsolódó írásaink