Gazdaság

Már érkezik a számlákra az emelt nyugdíj

A korábbi ötszázalékos emelésen túl további 3,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. A januártól júniusig terjedő, visszamenőlegesen járó emelést a nyugdíjasok egy összegben, az e havi emelt nyugdíjukkal együtt kapják meg.

Már érkezik a számlákra az évközi nyugdíjemelés a júliusi nyugdíjjal együtt. A januárig visszamenő emeléssel 2,5 millió nyugdíjas 184 milliárd forintot kap – írta Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán. Elmondása szerint a háborús inflációtól a nyugdíjasokat is meg kell védeni, a kormány ezért döntött az évközi emelésről. Az év végén az inflációs adat ismeretében további nyugdíjemelésről dönthet kormány.

Mint ahogy arról lapunk már korábban beszámolt, átlagosan 52 ezer forint pluszpénzzel számolhatnak júliusban a nyugdíjasok, akik bankszámlára kérték az utalást, már július 12-én megkapják a július havi nyugdíjuk mellett a nyolchavi nyugdíj után járó emelést is – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
A kormány kiemelt feladatának tartja, hogy a nyugdíjasoknak is részesülniük kell a kedvező gazdasági eredményekből, a nehezebb helyzetekben pedig kiemelt védelmet kell kapniuk.

Emlékeztetett továbbá arra, hogy minden év elején az infláció tervezett mértékével nőnek a nyugdíjak. Idén ötszázalékos volt ez az emelés, de – tekintettel a nemzetközi energiaválságra és az elhúzódó háborús válságra – ennél magasabb emelésre van szükség.

A nyugdíjtörvény szerint ha az éves várható infláció magasabb az előzetesen tervezettnél, vagyis a januári emelésnél, akkor novemberben kell, hogy folyósítsa az állam az érintetteknek a januárra visszamenőleges kiegészítő emelést. Tállai András leszögezte, a júliusban érkező pluszpénzzel a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak.

Mint kiderült, a nyugdíjasok több mint hatvan százalékának átutalással érkezik júliusban a pénz. Az államtitkár hangsúlyozta: csaknem 900 ezer nyugdíjas és más ellátásban részesülő választott postai kézbesítést, akiknek a szokásos naptári napon viszi a postás a kiegészítő emeléssel növelt nyugdíjat vagy ellátást és a visszamenőlegesen járó korrekciót. Egyre többen választják az utalást – mutatott rá Tállai András, aki szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy míg a bankszámlára július 12-én érkezik a nyugdíj és az azzal együtt érkező nyugdíj-kiegészítés összege, addig a postai kézbesítés július 29-ig tart.

Az államtitkár szót ejtett arról is, hogy aki postai úton kapja a nyugdíját, de át szeretne térni a bankszámlára utalásra, annak egyszerű dolga van: személyesen, írásban vagy legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül kérheti azt. Utóbbihoz mindössze „a címváltozás, számlaszám változás, utalási mód változásának bejelentése” elnevezésű űrlapot kell kitölteni – magyarázta Tállai András.

Kapcsolódó írásaink