Gazdaság

A magyar extraprofitadóhoz hasonló intézkedéseket fontolgat Lengyelország

Irreálisan alacsony banki kamatok

Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandók „szilárd” szintre emelni a betéti kamatokat – mondta Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője a hétvégén a választókkal tartott találkozón.

A magyar extraprofitadóhoz hasonló intézkedéseket fontolgat Lengyelország
Jaroslaw Kaczynski
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

„Nem szeretném eldönteni a bankárok helyett, hogy mennyi legyen a betéti kamat, de annak szilárd kamatnak kell lennie, nem olyan magasnak, mint az infláció, de elégnek ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, van értelme bankba vinni a pénzüket, mert ott sokkal kevesebbet veszít az értékéből” – mondta Kaczynski.

„Ha nem, akkor meg kell adóztatnunk ezeket a nyereségeket” – tette hozzá. A betétek és megtakarítási számlák kamatai gyakran csak 0,1–0,3 százalékosak – mutatott rá a politikus. Artur Sobon pénzügyminiszter-helyettes megerősítette, napirenden van egy ilyen lehetőség megvitatása. „Ez nem tabutéma számunkra” – mondta a közszolgálati rádió egyik adásában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom