Gazdaság

Megújulnak a rendszámtáblák

Péntektől, július első napjától adják ki első új formátumú, négy betű, három számos karakterkészletű, címeres rendszámokat.

Megújulnak a rendszámtáblák
Vitézy Dávid
Fotó: MH

Alkalom volt ez arra, hogy Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára Facebook-bejegyzésében bemutasson néhányat a legelső típusú magyar rendszámokból a 20. század elejéről.

A Közlekedési Múzeum történeti fényképek gyűjteményében megtalálható legrégebbi rendszámos felvételen egy postai célokra használt Csonka-féle gépkocsi látható 1908-ból. A jármű még folyószámos táblát kapott, amelyeket 1910 után váltottak fel az új rendszer szerint kiosztott rendszámokkal. A válogatásban leggyakrabban római számos jelzések tűnnek fel, az ezekkel felszerelt autók mind budapestiek. Az egyetlen B betűs pedig Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei, a viharvert fotón Benz, Berliet, Daimler személygépkocsik állnak a Royal Automobile Garage-ban.

A 2022. július elsejétől forgalomba helyezett gépjárművek már újfajta rendszámtáblákat kapnak. A hatósági jelzés a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat –, majd újabb két betűjelből, végül három számjegyből áll. A rendszámtáblákon új elemként jelenik meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel, írta Vitézy Dávid.

Kapcsolódó írásaink