Gazdaság

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése

Nagyon jó minősítést kapott az Európai Bizottság értékelésén a Déli Körvasút beruházás, és uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése – közölte Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán azt követően, hogy Lyonban részt vett az uniós közlekedési vezetők találkozóján.

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése
A Nyugati pályaudvar és környezete
Fotó: Facebook/Fürjes Balázs

Véglegessé vált a döntés az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pályázatairól, Magyarország sikerrel szerepelt – tájékoztatott a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Vitézy Dávid.

„A célunk a vasút fejlesztésével világos: minél több utasnak kényelmes, az autózással versenyképes szolgáltatást nyújtani és minél több árut a környezetbarát vasúti szállítás felé terelni” – emelte ki.

Az Európai Bizottság ugyan kiválónak ítélte a fővárosi Déli Körvasút fejlesztés magyar pályázatát, de a bíróság idén megsemmisítette a környezetvédelmi engedélyt, annak újbóli megszerzéséig a finanszírozási döntést elhalasztották. A beruházás Magyarország keleti és nyugati fele közötti legfontosabb vasúti kapcsolat – tette hozzá.

A Nemzeti Közlekedési Központ a Nyugati pályaudvar fejlesztésére 2,8 millió eurót, azaz 1,1 milliárd forint forrást nyert el versenyző pályázaton, tehát nem automatikusan Magyarországnak járó, hanem az EU 27 tagállama közötti versenyben pályázati úton elnyerhető forrást szereztek meg – tájékoztatott.

Emlékeztetett: a CEF polgári–katonai célú és az alternatív üzemanyagokat érintő közlekedési projektjavaslatairól már áprilisban megszülettek a döntések. Magyarországon öt fejlesztési terv valósulhat meg összesen 11 milliárd forint értékben – tette hozzá.

Négy projekt a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő, egyebek mellett a fővárosi repülőtér belső töltő-infrastruktúrájának kiépítésével. A jelenlegi harminchoz képest több mint kétszáz egységből áll majd az elektromos autók ultragyors töltőhálózata. Ezen felül öt dunántúli vasútvonalon a katonai egységek és eszközök gyorsabb mozgathatósága érdekében tizenegy állomás fejlesztésének előkészítése történik meg – részletezte.