Gazdaság

Gyógyszeripari beruházás Halásztelken

A kihívások korát éljük, a háborús válságban stabilitásra van szükség, a kormány ezért erősíti az ország önellátó képességét, az egyensúlyi mutatókat és a családok védelmét. A cél az, hogy Magyarország a saját lábán állva, megerősödve jöjjön ki a válságból – jelentette ki Varga Mihály a Molar Chemicals Kft. beruházásának átadó ünnepségén, a Pest megyei Halásztelken.

Gyógyszeripari beruházás Halásztelken
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretein belül a kormány összesen 698 millió forint támogatással járult hozzá a gyógyszeralapanyagokat gyártó cég 881 millió forintos fejlesztéséhez.

A versenyképesség növelése a kormány gazdaságpolitikájának egyik központi eleme volt az elmúlt 12 évben - emelte ki Varga Mihály.

Mint mondta: Magyarország az elmúlt időszakban számos területen lépett előre, például az adók, az adminisztráció csökkentése, a digitalizáció erősítése, a foglalkoztatás könnyítése és a beruházások támogatásának terén. A pénzügyminiszter emlékeztetett: mindez megjelent a svájci IMD versenyképesség-kutató intézet rangsorában, amelyben Magyarország legutóbb három helyet, 2017-óta pedig 13 helyezést javított, az 52. helyről a 39.-re léptünk előre.

Erre a teljesítményre is támaszkodhatunk most, amikor a kihívások korát éljük, járványokkal, háborús inflációval, elszálló energiaárakkal, az ellátási láncok megszakadásával és a népvándorlás veszélyeivel nézünk szembe - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Mint fogalmazott: ebben a helyzetben stabilitásra van szükség, a kormány ezért erősíti az önellátás képességét, ezért védi a családokat a háború hatásaitól, és ezért javítja az ország egyensúlyi mutatóit. Varga Mihály a beruházásról szólva kijelentette: a fejlesztéssel tovább bővülnek a vállalkozás termelési, raktározási és kiszolgálási kapacitásai.

Rámutatott: a cég a kórházakat több mint 400 féle gyógyszer-alapanyaggal látja el, emellett termékeikre a Debreceni Egyetem oltószergyártó kutatásaihoz is szükség van.

Az Egészségipari Támogatási Program az egyik legsikeresebb beruházásösztönző programmá vált, amely 86 milliárd forint összértékű egészségipari projekt megvalósulásához járul hozzá 67 milliárd forint támogatási összeggel. Összesen 57 cég valósíthat, illetve valósíthatott meg egészségipari beruházást, a támogatások 83 különböző fejlesztés végrehajtását teszik lehetővé országszerte 68 helyszínen. Ezek a beruházások 5700 munkahely létrejöttéhez, illetve megőrzéséhez járultak hozzá, a 83-ból 48 projekt már megvalósult.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom