Gazdaság

Válsághelyzet lépett érvénybe Németországban

Márciusban Robert Habeck még arról beszélt, hogy teljesen felkészültek az orosz gázszállítások leállítására

Kihirdették tegnap Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

Válsághelyzet lépett érvénybe Németországban
Az orosz Gazprom, válaszként a szankcióra, fokozatosan csökkenteni kezdte a szerződéses kötelezettségei fölötti európai gázexportját
Fotó: AFP/Frank Hoermann

A korábban kifejezetten szoros német–orosz energetikai együttműködés tavaly kezdett megromlani. Hiába készült el a két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat–2 gázvezeték, a működéséhez szükséges engedélyek késtek, és a szállítás nem indulhatott el – mondta tegnap Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató energia- és klímapolitika üzletágának vezetője közösségi oldalára feltöltött videójában.

Elmondása szerint ez a két lépés nagyban hozzájárult az európai energiaválság tavaly őszi kirobbanásához. Mint kiderült: az orosz Gazprom válaszként fokozatosan csökkenteni kezdte a szerződéses kötelezettségei fölötti európai gázexportját, és a korábbi éveknél kisebb szintre töltötte fel az általa üzemeltetett német gáztárolókat. Azóta a piaci árakat nagyrészt az Oroszország és Németország közötti konfliktussal kapcsolatos várakozások mozgatják.

A háborúval a helyzet tovább mérgesedett. Márciusban a német gazdasági miniszter, Robert Habeck kijelentette, hogy Németország felkészült az orosz gázszállítások leállítására – hívta fel a figyelmet a szakértő. A nyilatkozat és a brüsszeli szankciók lebegtetése rekordmagasra emelte a gázárakat.

A szankciók kivédése és a bevételei fenntartása érdekében Oroszország új fizetési feltételeket támasztott. Kiemelte: a szankciók belebegtetésére Oroszország a múlt héten egy technikai problémára hivatkozva megelőzte az esetleges újabb szankciós csomagot.

Robert Habeck berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja srófolni az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok köré-ben. Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami külső sokkhatásként gázellátási zavart okoz. A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így is biztosított, de ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk – mondta a miniszter, aláhúzva, hogy Oroszország gazdasági támadást indított Németország ellen.

A nyár és az ellátás folyamatossága hamis biztonságérzetbe ringathat, de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, a tél idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell azért, hogy minél több gázt lehessen tárolni a fűtési szezonra. A földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig már most is magasak, és fel kell készülni a további emelkedésre – mondta Robert Habeck.

Németországban az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásban. A szövetségi kor-mány igyekszik lazítani ezt a függőséget, a legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta. Szintén jelentősen csökkent az Ukrajna–Szlovákia–Csehország-útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német–cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 gigawattóráról 200 gigawattórára.

Kapcsolódó írásaink