Gazdaság

Üzemidő-hosszabbítás a paksi atomerőműben

Palkovics: Ha még húsz év van a technológiában biztonságosan, akkor emellett kell dönteni

A kormány elkötelezett amellett, hogy a paksi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítsák. Mindemellett olyan beruházásokat is terveznek, amelyek az atomerőmű hatásfokának növeléséhez és az energiatárolás területén új megoldásokhoz vezetnek.

Üzemidő-hosszabbítás a paksi atomerőműben
A paksi atomerőmű
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Palkovics László technológiai és ipari miniszter Pekárik Gézával, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával folytatott egyeztetés után, az atomerőműben tartott sajtótájékoztatón hozzátette: meggyőződtek arról, hogy az üzemidő-hosszabbítás minden feltétele adott. Alapvetően tíz és húsz év közötti hosszabbítás lehetséges – idézte a miniszter szavait a távirati iroda.

A paksi atomerőmű négy, jelenleg ötszáz megawatt teljesítményű blokkja 1982 és 1987 között épült, a harmincéves üzemidőt 2012 és 2017 között húsz évvel hosszabbították meg, így 2032 és 2037 között kellene leállítani azokat. A miniszter közölte: az újabb üzemidő-hosszabbítás mellett olyan beruházásokat is terveznek, amelyek a paksi atomerőmű hatásfokának növeléséhez és az energiatárolás területén új megoldásokhoz – például akkumulátortelep létrehozásához – vezetnek. Ha még húsz év van az atomerőműben biztonságosan és magas hatásfokkal, akkor emellett kell dönteni – fogalmazott.

„Nem látunk olyan műszaki problémát, amely lényegesen befolyásolná az üzemidő-hosszabbítást” – fogalmazott, hozzátéve, bízik abban, hogy Brüsszelben újra tudják tárgyalni a hosszabbítás feltételrendszerét. Közölte: műszaki, gazdasági, jogi és oktatási munkacsoport alakul a hosszabbítás előkészítésére. Arra kérte az atomerőmű vezérigazgatóját, hogy két héten belül készítsék el a projektindító dokumentációt, amely azt követően a kormány elé kerülhet. „Teljes transzparencia mellett zajlik majd a folyamat, a projekt minden elemét a teljes nyilvánosság mellett kívánjuk végrehajtani” – idézte a miniszter szavait a távirati iroda.

Kapcsolódó írásaink

Nincs veszélyben a klímapolitikai célok elérése

ĀPalkovics: Szükséges a többi között a Mátrai Erőmű széntüzelésű részének leállítása, a megújuló energiaforrások további fejlesztése, az épületek fűtési rendszerének korszerűsítése