Gazdaság

Egymásra mutogatás nehezíti a gáztranzitot

A kieső európai szállításokat az Egyesült Államok nem képes pótolni

Már hatvan százalékkal csökkent péntekre a Németországba és ötven százalékkal az Olaszországba irányuló az orosz gázszállítás mértéke – közölte az MTI.

Egymásra mutogatás nehezíti a gáztranzitot
A robbanás miatt leállított texasi LNG-exportterminál Európa legfőbb ellátója
Fotó: AFP/Sebastien Salom-Gomis

A Gazprom pénteken ötven százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportját – tájékoztatott az Eni olasz energetikai vállalat. Az Eni szerint a Gazprom a péntekre megrendelt 63 millió köbméteres mennyiségnek csak a felét helyezte kilátásba. A Gazprom a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését: szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

A héten két lépésben hatvan százalékkal csökkentette a gázszállítást Németország felé az Északi Áramlat–1 vezetéken a Gazprom, amit technikai okokkal indokolt. Az Északi Áramlat–1 vezetéken ugyanis az elvégzendő gépészeti karbantartási munkákat a Gazprom szerint a Siemens nem fejezte be. A Siemens pedig közölte, hogy az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók miatt nem tudja leszállítani a karbantartás alatt álló berendezéseket.

A Franciaország és Németország közötti gázáramlás megszakadása miatt Franciaország szerda óta egyáltalán nem kap orosz gázt csővezetéken keresztül – jelentette be a francia GRTgaz hálózatüzemeltető. Franciaország sokkal kevésbé függ az orosz gáztól, mint más európai államok, gázszükségletének kevesebb mint negyedét fedezi Oroszországból származó gázimportból.

A szlovák Dennik hírportál értesülése szerint a szlovák SPP gázszolgáltató vállalatot a szállítások ötvenszázalékos csökkentéséről tájékoztatta pénteken az orosz fél. Ugyanakkor az ukrán szállítási rendszerüzemeltető adatai szerint az Ukrajnából a nagykapusi határátkelőhelyen keresztül Szlovákiába érkező gázmennyiség nem változott csütörtökhöz képest. Az SPP a legnagyobb szlovák gázszolgáltató, a földgáz többségét Oroszországból szerzi be, és a belföldi piac hatvan százalékát látja el.

A Gazprom növelhetné az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, hogy pótolja az Északi Áramlat–1 szállításainak kiesését, de egyelőre nincs jele annak, hogy ezt megtenné. A német gázvezeték-üzemeltető, a Gascade adatai szerint pénteken nőtt a keletre irányuló gázáramlás a Jamal–Európa gázvezetéken keresztül Németországból Lengyelországba.

A tárolási szintek idén Európa-szerte emelkedtek az erős cseppfolyósítottföldgáz-importnak köszönhetően. Az ING Research elemzői szerint az EU egészében a készletek jelenleg 52 százalékban telítettek, ami alig marad el az ötéves átlagtól, és meghaladja a tavaly ilyenkor mért, 43 százalékos szintet. „Egy elhúzódó kiesés azonban aggályos lehet azzal kapcsolatban, hogy az EU képes lesz-e elegendő tárolóhelyet kialakítani a következő fűtési szezonra” – közölték. Aggasztó jel, hogy a tárolási szintek április óta először csökkentek ezen a héten.

A kieső európai gázszállításokat az Egyesült Államok nem képes pótolni. Egy múlt heti robbanás miatt ugyanis egy texasi LNG-exportterminál szeptemberig nem üzemel, és onnantól kezdve 2022 végéig csak részlegesen fog működni. A kikötő az amerikai LNG-export húsz százalékát kezeli és az európai piacok legfőbb ellátója. Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a kontinens gazdasága recesszióba kerülhet, ha az orosz gázszállítások leállnak.

Kapcsolódó írásaink