Gazdaság

Válságban a Nyugat

A háborús infláció, az Oroszország elleni átgondolatlan szankciók által okozott energiaválság egyre nagyobb nyomást helyez a nyugati világ középosztályára. Az utóbbi időszak Nyugat-Európából származó hírei alátámasztják, hogy az embereknek olyan problémákkal kell szembenézniük, amelyek a második világháború óta – legalábbis a kontinens nyugati felén – elképzelhetetlenek voltak.

Válságban a Nyugat
Németországban a benzin és a dízel literára is csaknem nyolcszáz forint
Fotó: AFP/dpa/Daniel Reinhardt

A hírek szerint az Egyesült Királyságban egy átlagos családi autó teletankolása is már problémát okoz, ugyanis az elszabadult üzemanyagárak miatt mintegy 125 fontba (körülbelül 57 ezer forint) kerül egy 55 literes tankolás. Az üzemanyaghelyzet nem jobb például Németországban sem, ahol Saskia Esken, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetője arról beszélt nemrég, hogy akár vasárnapi vezetési tilalmat is bevezethet a kormány. Németországban jelenleg a benzin és a dízel literára is két euró – 794 forint – fölött van.

A németeknek és a briteknek ugyanakkor nem csak a tankolással gyűlik meg a bajuk a hétköznapokban. Nemrég megjelent felmérések szerint minden hatodik német rendszeresen kihagy egy étkezést naponta, mert különben nem tudná kifizetni a számláit, a britek negyede hasonlóképpen lemond napi egy étkezésről, mert annyira megdrágultak az élelmiszerek.

Több országban a fűtés is gondot jelenthet a következő télen, erre egyes országok egészen kétségbeesettnek tűnő megoldásokat találnak. Lengyelországban a hatóságok arra emlékeztették a lakosságot, hogy a energiaköltségek folyamatos emelkedésének hatását úgy ellensúlyozhatják, hogy az erdőkben kereshetnek tűzifát otthonaik fűtéséhez. Észtországban, ahol egy év alatt a duplájára emelkedett a tűzifa ára, az állami erdészeti bizottság engedélyeket ad ki, hogy az állampolgárok legálisan gyűjthessenek tűzifát erdőkből.

Kapcsolódó írásaink