Gazdaság

A kormány megvédi a magyar embereket a háború okozta gazdasági válságtól

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Orbán Viktor friss bejelentése alapján az élelmiszerár-stopot és a benzinárstopot október 1-ig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig december 31-ig meghosszabbította a kormány.

A kormány megvédi a magyar embereket a háború okozta gazdasági válságtól
A kormányzat többféleképpen, köztük árstoppal védi az embereket a negatív gazdasági hatásoktól
Fotó: MH/Török Péter

Az Alapjogokért Központ a Facebookon közzétett gyorselemzésében rámutatott: a kabinet álláspontja világos: a fegyveres konfliktust be kell fejezni, de addig is a magyar embereket meg kell védeni a háborús gazdasági válságtól.

A háborús inflációval sújtott Európában meredeken emelkednek a megélhetési költségek, köztük az élelmiszerek és az üzemanyagok árai. Az Európai Unió elhibázott szankciós politikája ráadásul - nem meglepően - csak olaj volt a tűzre.

A brüsszeli szankciók ugyanis csak növelik a háborús inflációt, Oroszországnak azonban nem ártanak. Ezért is kiemelkedő fontosságú a kormány döntése, miszerint érvényben maradnak a korábban bevezetett árakat korlátozó intézkedések még több hónapon át.

Az élelmiszerár-stopot és a benzinárstopot 2022. október 1-ig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig hosszabbítja meg a kormány.

Az elemzésben felidézik, hogy a magyar modellt több ország is átvette: Horvátországban árstop van érvényben az üzemanyagokra, Szlovákiában az elektromos áramra, valamint Spanyolország és Portugália hatósági árat vezetett be az áram előállítására használt földgázra.

A háború hatásaként Európában az alapvető élelmiszerek drasztikus drágulására számítanak a szakértők, azonban hazánkban ezt korlátozza az árplafon, mely jelentősen hozzájárul a hazai infláció mérsékléséhez is: az árstop becslések szerint 3-4 százalékkal csökkenti az inflációs rátát.

Több uniós tagország lakói kénytelenek voltak hozzászokni az ezer forintnál is magasabb benzinárhoz, valamint a négy-ötszörösére emelkedett gázárhoz, melyek költségének csökkenésére nem számíthatnak a közeljövőben. Magyarországon azonban eme folyamat begyűrűzését meggátolja a benzinárstop, amely október 1-ig garantálja, hogy 480 forintért tankolhassunk.

Az infláció világszintű elszabadulása különösen nehéz helyzetbe hozta a hiteltartozást törlesztő családokat, de a hitelmoratórium meghosszabbítása és a kamatstop az ő helyzetüket is jelentősen segíti. A cél továbbra is az, hogy a háború árát ne a magyar családokkal és emberekkel fizettessék meg!

Kapcsolódó írásaink