Gazdaság

Így működik a háborús infláció: Globális hatások mozgatják a forint árfolyamát

Aki nem védi a családokat, és nem kezeli a szociális kihívásokat, azoknak azzal is szembe kell néznie, hogy politikai instabilitás lesz a mostani rettentően kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben – mondta Nagy Márton egy keddi háttérbeszélgetésen. A gazdaságfejlesztési miniszter közölte, hogy a forint árfolyama mögötti változások mögött az egyre nagyobb világszintű inflációs és recessziós félelem áll. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a különféle uniós forrásokról a következő hónapokban lehet megállapodás.   

Így működik a háborús infláció: Globális hatások mozgatják a forint árfolyamát
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Globális hatások mozgatják a forint árfolyamát - mondta egy keddi háttérbeszélgetésen Nagy Márton. Az Origo beszámolója szerint a gazdaságfejlesztési miniszter közölte, az infláció eredete 80 százalékban globális.

Van tehát jelenleg egy nemzetközi inflációs kihívás és egy egyre erősödő recessziós kockázat, mindkét szegmens egyre nagyobb kockázatot jelent, és mindez hat Magyarországra – mondta a miniszter. Felidézte, hogy egy hétfőn megjelent felmérés szerint a megkérdezettek 68 százaléka azt mondja, hogy jövőre recesszió lesz az Egyesült Államokban

A 2023-as év nehezebb lesz mint a 2022-es, ha a háborúnak nem lesz vége – mondta Nagy Márton. Minden azon múlik mikor ér véget a háború, a béke rendkívül nagy stabilizáló hatással járhat a világra, és a normális gazdasági folyamtoknak teret engedhet. A háború vége a legnagyobb forinterősítő hatású lenne - mondta a miniszter.A háború vége egy iszonyú erőt adna a forintnak.

Külön kiemelte, hogy aki nem védi a családokat, és nem kezeli a szociális kihívásokat, azoknak azzal is szembe kell néznie, hogy politikai instabilitás lesz – mondta a miniszter. A politikai stabilitást kockáztatja az, aki nem védi a családokat – tette hozzá.

A folyó fizetési mérleg hiányáról azt mondta, hogy mivel a magyar gazdaság nyitott és energiaintenzív iparáakat működtett, ezért a magas energiaimport miatt romlott az egyenleg. Nagy előny a sok beruházás, de ez most átmenetileg rontja a fizetésimérleg hiányt - tette hozzá.  

Beszámolt arról is, hogy az uniós kohéziós alapokról nyárra, míg a helyreállítási alapról őszre meglesz a megállapodás. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom