Gazdaság

A vendégéjszakák száma hétszeresére nőtt áprilisban

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt

A vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest mintegy hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten huszonnyolc százalékkal csökkent. Az éjszakák legnagyobb részét szállodában töltötték el a vendégek.

A vendégéjszakák száma hétszeresére nőtt áprilisban
A vendégéjszakák legnagyobb részét, majdnem nyolcvan százalékát szállodákban töltötték el a vendégek hazánkban
Fotó: MH/Katona László

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 2022 áprilisában csaknem öt és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban húsz százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. áprilisi értéktől – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 384 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 844 ezer volt. Az éjszakák 76 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva hétszeresére emelkedett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton és a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a belföldivendég-éjszakák 22, illetve 17 százalékát regisztrálták.

Mint kiderült, az előző év azonos hónapjához képest áprilisban 313 ezer külföldi vendég érkezett Magyarországra, akik összesen 822 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A külföldi vendégéjszakák 84 százalékát szállodában töltötték, ez több mint tizenegyszeres bő-vülés 2021 áprilisához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt – magyarázták.

Áprilisban az összes bruttó árbevétel folyó áron mintegy nyolcszorosára, 38 milliárd forintra nőtt a KSH adatai szerint. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenkét és félszer annyit, összességé­ben 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Kifejtették idén január–áprilisig az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négy és félszeresével több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek három és félszeresével, a külföldiek hat és félszeresével több (2,7 millió, illetve 2,4 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron több mint öt és félszeresével nőtt, és 116 milliárd forintot tett ki az első négy hónapban.

Kapcsolódó írásaink

Jelentősen megélénkült a turizmus

ĀAz idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négy és félszeresével több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak