Gazdaság

Az energiaárak a piaci termékek áraira is hatnak

Az Európai Unióban drasztikus drágulás zajlott le, Magyarországon a rezsicsökkentés és a hatósági árak miatt a háztartások kevésbé érzékelik a krízist

A válságok mindig lehetőséget is adnak a változtatásra, így nem mindegy, hogy egy-egy állam, társadalom, egyén hogyan reagál a történésekre – mondta el lapunknak Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense, akit az energiafüggőség témakörében kérdeztünk.

Az energiaárak a piaci termékek áraira is hatnak
Ördögh Tibor: A drágább kőolajat a fogyasztói árakban fizetjük meg
Fotó: MH

– Az Európai Unió tervezett szankciócsomagja Oroszország ellen eltérően érintheti az uniós országokat. Milyen szempontok alapján döntenek a kormányok ilyenkor?

– Az Európai Unióban a tagállamok eltérő érdekek mentén fogalmazzák meg véleményüket a szankciós csomaggal kapcsolatban. Vannak olyan országok, amelyek kevésbé érintettek az Oroszországgal fennálló kereskedelmi kapcsolatokban, így számukra a szankciók minél szélesebb bevezetése nem okoz problémát. Vannak azok a tagállamok, akik bár jelentős gazdasági viszonyt építettek ki eddig az orosz partnerrel, az ukrán háború nyomán azonban vállalják a növekvő gazdasági terheket, és mégis a szankciók mögé állnak be, így tiltakozva az értelmetlen vérontás ellen. A tagállamok harmadik csoportja – ide tartozik Magyarország is – pedig elsősorban a gazdasági-biztonsági szempontokat tartja szem előtt.

– Milyen mértékben osztja meg az energiafüggőség kérdése az egyes tagállamokat?

– A szankciók köre 2014-től folyamatosan napirenden van, így azok szigorítása zajlik napjainkban is. A mérték pedig egyre fájóbb területekre is elér, amely az Európai Unió tagállamai között értelemszerűen vitát generál. Az energiafüggőség kérdése az uniót már az 1990-es évektől foglalkoztatja. Emlékezhetünk, hogy az oroszoktól való függőség csökkentése érdekében több gázvezeték terve is elkészült, azonban a hatalmas költségek miatt ezek építését felfüggesztették. Bár érzékelték a problémát, kis lépések történtek az elmúlt években, amelyek a jelen helyzetben segíthetnek. Az egyik ilyen az energiaszektor összekapcsolását jelentette, mára ugyanis a gáz- és villamosenergia-hálózatok a tagállamok között összeköttetésre kerültek, így tudnak már ma is segítséget nyújtani egyes bajba jutott országoknak.

– Mi a másik lépés, ami segíthet a függetlenedésben?

– Az LNG-terminálok építésének kérdése, mely még gyermekcipőben jár. Valójában az elmúlt évtizedben mindegyik állam megpróbált a függőség ellen tenni. Akik előrébb léptek, azok könnyebben mondanak búcsút az orosz energiahordozónak.

– Mely ország értékelődhet fel gazdasági szempontból a közeljövőben a Balkán térségben?

– A gazdasági és politikai stabilitást tekintve Szerbia lehet az az ország, amelyre a régió országai is biztos partnerként támaszkodhatnak. Azt se felejtsük el, hogy az Open Balkan kezdeményezés lassan, de biztosan halad előre, amely szintén lökést adhat a térség felzárkóztatásának. A Covid–19-világjárvány hatásait viszonylag jól túlélő Szerbia lehet egy bástya a régióban, amely azonban az oroszokkal fennálló, speciális kapcsolatai miatt válaszút elé került: Kelet vagy Nyugat?

– Hazánk milyen helyzetben van?

– Magyarországot nagyon rosszul érinti több területen is az Oroszországgal fennálló viszony. Amennyiben az orosz gázvásárlásról lemondana az ország, a jövőben jóval drágábban szereznénk be az energiahordozót. Az Európai Unióban az energiaárak drasztikus növekedése zajlott le az elmúlt egy évben. Magyarországon a kormányzat által fenntartott rezsicsökkentés és a hatósági árak miatt a magyar háztartások kevésbé érzékelik ezt a krízist. A piaci folyamatokba történő tartós beavatkozás azonban hosszú távon nem fenntartható. Nehéz ezt a helyzetet kezelni, ugyanis miközben a nyugdíjak árszintjét próbálja a kormány megemelni, addig a jelenlegi helyzetben a fizetések vásárlóereje romlik, a lakosság egy része már most érzi az infláció hatásait.

– Mitől mennek fel az árak?

– Az Európai Unió esetében egységes piacon történik a kereskedés. Az energiaárak kihatással vannak a piacon lévő termékek árára, mivel azokat szállítani szükséges egyik helyről a másikra. Ennek jelenleg növekvő költsége van. Amennyiben drágábban tudják beszerezni a kőolajat, az megjelenik a termékek árában, amelyet végül a fogyasztók kénytelenek megfizetni. Várhatóan ez további növekedéseket fog eredményezni. Az Amerikai Egyesült Államokban hónapokon át ellátási problémák is voltak, amelyek már részben a hatósági árazás következtében ma is megjelennek, gondolok itt az egyes termékek mennyiségi limitkorlátozására.

– Mit tehet az egyén ebben a helyzetben?

– A társadalom egy része most döbbent rá, hogy az eddigi álomvilágnak vége. Tennie kell azért, hogy akár az életszínvonala is fenntartható legyen. A válságok mindig lehetőséget is adnak a változtatásra, így nem mindegy, hogy egy-egy állam, társadalom, egyén hogyan reagál a történésekre. Több irány és lehetőség áll fenn természetesen. El lehet gondolkodni az energiafüggőség megoldásán végre, és a számos lehetőség közül kiválasztani azt, amelyik országonként megvalósítható. A jelenlegi helyzetben minden egyén döntése is számít a probléma közös megoldása érdekében.

Kapcsolódó írásaink