Gazdaság

Az MNB 18,1 millió forintra bírságolta a Concorde-ot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt, a jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.

Az MNB 18,1 millió forintra bírságolta a Concorde-ot
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Katona László

Az MNB pénteki közleménye szerint hivatalból indított átfogó vizsgálatot végeztek a Concorde Zrt.-nél. A jegybank megállapításai szerint fejleszteni kell a társaság piaci visszaélésekre vonatkozó szűrőrendszerét, a társaság humán elemzésének módszertanát és dokumentáltságát. Bár a korábbi átfogó vizsgálat óta a társaság a szűrőrendszer kialakítása kapcsán előrelépést mutatott, ugyanakkor a bennfentes kereskedelemre, a piaci manipulációra, illetőleg az azok kísérletének szűrésére alkalmazott intézkedéseket még nem terjesztették ki teljeskörűen - jelezte a jegybank.

A felügyeleti vizsgálat hiányosságokat állapított meg a társaság teljesítményjavadalmazásra irányuló szabályozása és gyakorlata terén is. A Concorde a többi között nem minden esetben dokumentálta a munkavállalók teljesítményének értékelését; az értékesítési tevékenységet végző munkavállalók javadalmazásának meghatározásakor döntően mennyiségi, és kevésbé az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatás minőségét szem előtt tartó szempontokat vett figyelembe, ezáltal felerősítve a társaság és az ügyfelek közötti érdekkonfliktus lehetőségét.

Informatikai téren a társaság belső szabályzata nem teljeskörűen határozta meg az egyes munkakörök betöltéséhez szükséges informatikai ismereteket. A Concorde Zrt.-nél a vizsgálat időszakában emellett több, már nem támogatott, elavult IT-rendszer is működött.

A kiszabott 18,1 millió forint felügyeleti bírság mellett a jegybank 90-180 napos teljesítési határidő kitűzésével kötelezte a társaságot, hogy a feltárt szabálytalanságokat szüntesse meg és erről számoljon be.

Az MNB a bírságösszeg meghatározásakor figyelembe vette a feltárt jogsértések többségének rendszerszintű hiányosságát, azok jelentős kockázati besorolását és a társaság intézményi hatásbesorolását. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy a Concorde együttműködő magatartást tanúsított és számos azonnali intézkedést tett a vizsgálat során.

A közleményben az MNB kiemelte azt is, hogy a befektetők biztonságát érintő hiányosságot nem tárt fel.