Gazdaság

Lassult a mező­gazdasági termelői árak emelkedése

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján nőtt az állati termékek és a tej felvásárlási ára

Februárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 24,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami a januári 1,3 százalékpontot követően 4,8 százalékponttal mérsékeltebb éves emelkedést mutat az előző havinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Lassult a mező­gazdasági termelői árak emelkedése
Míg a zöldségfélék áremelkedése nagyobb lendületet vett, addig a gyümölcsöké éves összevetésben alacsonyabb volt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A növényi és kertészeti termékek termelői ára átlagosan 26,2 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, ez 6,4 százalékponttal mérsékeltebb emelkedés a januárban mértnél, míg az élő állatok és állati termékek drágulása 1,5 százalékponttal 21,5 százalékosra mérséklődött. Februárban egyedül a zöldségfélék áremelkedése vett nagyobb lendületet, átlagosan 14,5 százalékkal lettek drágábbak, mint egy évvel korábban, ami 12,4 százalékponttal élénkebb emelkedést jelent a januárinál.

A gabonafélék átlagára 38,3 százalékkal emelkedett egy év alatt, 9,3 százalékponttal lassabban, mint januárban. A búza felvásárlási árának 41,7 százalékos éves emelkedése 5,5 százalékponttal mérsékeltebb lett a januárinál, a kukorica árának 35,5 százalékos emelkedése 14,9 százalékponttal enyhébb a januári 50,4 százalékosnál. A gyümölcsfélék felvásárlási ára 18,7 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly februárinál, míg januárban 7,7 százalékkal estek az árak éves összevetésben. Az állati termékek felvásárlási ára átlagosan 21,1 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, a tej felvásárlási árának emelkedése tovább araszolt, februárban 20,4 százalékkal volt magasabb.

Kapcsolódó írásaink