Gazdaság

Várakozáson felüli évkezdet az iparban

A kormány által meghirdetett újraiparosítási stratégia idevonzotta a befektetőket

Jelentős növekedési potenciál van a magyar iparban – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára tegnap a köztévében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb statisztikai adatait kommentálva.

Várakozáson felüli évkezdet az iparban
Keresleti piac van, a magyar termékekre óriási igény mutatkozik, ez ad okot a bizakodásra
Fotó: MH/Katona László

A KSH első becslése alapján februárban az ipari termelés volumene 4,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, januárhoz képest 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. Az év első két hónapjában 6,6 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a KSH.

György László kiemelte: idén az első két hónapban bővült a magyar ipar, viszont ennél sokkal nagyobb növekedési potenciál van az ágazatban. Megállapította: azért lehetünk bizakodók minden nehéz-ség ellenére, mert keresleti piac van, óriási igény van a magyar ipar termékei iránt a világban. A magyar gazdaság exportversenyképes, vagyis a világpiacokon a többi termelő ország vállalataival szemben a magyar vállalkozások ugyanazt a minőséget olcsóbban vagy jobb minőségben ugyanolyan áron tudják előállítani – fejtette ki az államtitkár.

Elmondta: az adatokat befolyásolhatja az is, hogy az elmúlt 12 évben a kormány által meghirdetett újraiparosítási stratégia idevonzotta a befektetőket. Ezt kiegészítették olyan patrióta gazdaságpolitikával, amelyben a válság alatt is a támogatások háromnegyedét a magyar tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozásoknak juttatták, amelyekkel a beruházásokat ösztönözték – tette hozzá. Támogatták a magyar gazdasági szereplőket abban, hogy ne halasszák el a beruházásaikat és ne küldjék el a dolgozói-kat, ennek köszönhetően az elmúlt két évben negyven százalékkal több beruházás valósult meg Magyarországon, mint a visegrádi országokban és az EU-ban – mutatott rá György László.

A feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a növekedéshez csakúgy, mint az élelmiszeripar és az egészségipar – hangsúlyozta. A járműipar folyamatosan az ellátási lánc problémáival szembesül, de a megrendelésállomány soha nem volt még olyan magas, mint jelenleg – jelezte az államtitkár.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint a kilátások bizonytalanok, az év eleji pozitív meglepetést hozó adatok azt sugallják, hogy az iparban az ellátási feszültségek enyhülhettek, ami vélhetően leginkább a járműgyártást segítette. A magas frekvenciás adatok kedvező képet adnak a márciusról is – tette hozzá. Az orosz–ukrán háború kitörése miatt az ellátási problémák, az alkatrészhiány ismét súlyosbodhat, visszafogva az ágazat teljesítményét a következő hónapokban – figyelmeztetett az elemző. Fontos a keresleti oldal alakulása is, hiszen a rendkívüli helyzet nyomán a kereslet is gyengülhet – hívta fel a figyelmet. Közölte: középtávon a járműipari transzformáció rejt magában kockázatot, a feldolgozóipar egésze szempontjából azonban a jelentős kapacitásbővítések ellensúlyozhatják a fennálló bizonytalanságokat.

Kapcsolódó írásaink

Jelentős növekedési potenciál van az iparban

ĀITM-államtitkár: Azért lehetünk bizakodók minden nehézség ellenére, mert keresleti piac van, óriási igény van a magyar - egyébként versenyképesen működő - ipar termékei iránt a világban